ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: «Χτύπημα» στην Clan del Golfo - Κατασχέθηκαν δύο τόνοι κοκαΐνης

Κολομβία: «Χτύπημα» στην Clan del Golfo - Κατασχέθηκαν δύο τόνοι κοκαΐνης
REUTERS

Δύο τόνοι κοκαΐνης που ανήκαν στην Clan del Golfo (Κλαν δελ Γκόλφο), τη σημαντικότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στην Κολομβία, κατασχέθηκαν, ενώ ένα από τα ηγετικά της στελέχη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια δύο χωριστών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε την Τρίτη (20/2) το κολομβιανό υπουργείο Άμυνας.

Τα ναρκωτικά ήταν θαμμένα «σε δασική περιοχή» στην παράκτια περιοχή Οριουέκα, στην επαρχία Μαγκνταλένα (βόρεια), προκειμένου «να μεταφερθούν στο εξωτερικό», ανέφερε ο Λουίς Κάρλος Βιγέγκας, ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η Κλαν δελ Γκόλφο, που σχημάτισαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί μετά τη συμφωνία για τον αφοπλισμό των οργανώσεών τους το 2006, έχει δει τη δύναμή της να συρρικνώνεται από τουλάχιστον 4.000 σε περίπου 1.100 μέλη μετά τις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσαν μετά το 2015 οι κυβερνητικές δυνάμεις, κατά επίσημους υπολογισμούς.

Επικεφαλής της συμμορίας είναι ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, ή «Οτονιέλ», ο πλέον καταζητούμενος κακοποιός στη χώρα των Άνδεων. Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο «Οτονιέλ» ανακοίνωσε ότι πρόθεση του ίδιου και των μελών της Κλαν δελ Γκόλφο, η οποία ελέγχει επίσης παράνομα μεταλλεία, είναι να παραδοθούν στις αρχές.

Εκτός από την κατάσχεση, ο Βιγέγκας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον Φέλιξ Ιμπαργκουέν, ή «Cobra 5», κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών στη Ριοσούσιο, στην επαρχία Τσοκό (βορειοδυτικά), που γειτονεύει με τον Παναμά.

Ο «Κόμπρα 5», ο οποίος αναφερόταν απευθείας στον «Οτονιέλ», εμπλεκόταν εδώ και «είκοσι χρόνια στο έγκλημα, στους κόλπους διαφόρων παράνομων οργανώσεων, όπως η συμμορία Παραστρατιωτικές Μονάδες Αυτοάμυνας Έλμερ Κάρδενας, πριν να γίνει αρχηγός της Κλαν δελ Γκόλφο στη Νταριέν», μια περιοχή που καλύπτεται από ζούγκλα και διαπερνά τα σύνορα της Κολομβίας και του Παναμά, διευκρίνισε ο Βιγέγκας.

Ο Ιμπαργκουέν είχε υπό τις διαταγές του περίπου 250 άνδρες που έσπερναν τον τρόμο στη φτωχή επαρχία Τσοκό, κατά τις αρχές, που ανέφεραν ότι κατέσχεσαν πολλά όπλα, ανάμεσά τους δύο πολυβόλα, τουφέκια και πιστόλια.

Η Κολομβία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως τόσο στην παραγωγή φύλλων κόκας -της βάσης της κοκαΐνης- με 1.460.000 στρέμματα καλλιεργειών, όσο και στην παραγωγή κοκαΐνης, με 886 τόνους το 2016, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ