ΚΟΣΜΟΣ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2018: Νορβηγοί αθλητές εμφανίστηκαν με στολή που έφερε σύμβολα νεοναζισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2018: Νορβηγοί αθλητές εμφανίστηκαν με στολή που έφερε σύμβολα νεοναζισμού
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Έντονες κριτικές προκαλεί ακόμη η εμφάνιση της νορβηγικής Ολυμπιακής Ομάδας Αλπινικού Σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Ιανουάριο.

Οι αθλητές της ομάδας παρουσιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν με μπλούζες οι οποίες έφεραν σύμβολα που χρησιμοποιούνταν από νεοναζιστικές ομάδες της Σκανδιναβίας.

Το βέλος είναι αρχαίο σύμβολο του θεού Τυρ των Βίκινγκς ο οποίος ήταν ο θεός του πολέμου. Τα τελευταία χρόνια το σύμβολο αυτό χρησιμοποιείται από νεοναζιστικές ομάδες στις σημαίες τους, ενώ ήταν και ένα από τα αγαπημένα του Χίτλερ. Με αυτό «κοσμούνταν» στολές των SS, όπως και στολές των απόφοιτων της Σχολής του Φύρερ.

Μέλη της ομάδας Nordic Resistance Movement (NRM), η οποία δραστηριοποιείται στη Σουηδία και στη Νορβηγία, είχαν παρελαύνει το 2016 κρατώντας λάβαρα με το σύμβολο αυτό.

17292848


EPA/FREDERIK SANDBERG

Όπως αναφέρεται στο Times, η σχεδιάστρια Hilde Midthjell που δημιούργησε τη στολή, αποφάσισε να μην δώσει σημασία στη χρήση του βέλους τα τελευταία χρόνια.

«Οι νεοναζί παρελαύνουν και με τη σημαία της Νορβηγίας. Αυτό δεν σημαίνει πως η σημαία τη χώρας είναι νεοναζιστική».

Η νορβηγική Ομοσπονδία Σκι δεν απέσυρε το έμβλημα, απλά πραγματοποίησε μία δεύτερη φωτογράφηση κατά την οποία οι αθλητές φορούσαν άλλες στολές. Επιπλέον, το με ποια στολή θα αγωνιστούν αφέθηκε στην κρίση των ίδιων των αθλητών.

Ως τώρα, κανείς Νορβηγός αθλητής δεν έχει αγωνιστεί με το «βέλος του Τυρ».

merlin 132770495 5b15e77c fa26 4d97 8097 ded984b30f7f master768


Πηγή: New York Times/Terje Pedersen/NTB scanpix

ΔΗΜΟΦΙΛΗ