ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Απομακρύνονται από το κέντρο των Σκοπίων αγάλματα που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό

πΓΔΜ: Απομακρύνονται από το κέντρο των Σκοπίων αγάλματα που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό
REUTERS/Ognen Teofilovski/ file photo

Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση πινακίδων κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητόδρομου της πΓΔΜ, στις οποίες αυτός αναφέρεται με την προηγούμενη ονομασία του, «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας», η κυβέρνηση Ζαεφ σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε τη διαδικασία απομάκρυνσης από το κέντρο των Σκοπίων αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε.

Έτσι, στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή "Κιόσετο", όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος "Σκόπια 2014", που υλοποιούσε η απελθούσα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ αποσύρθηκαν και οι πινακίδες του αεροδρομίου, που από "Μέγας Αλέξανδρος" μετονομάστηκε σε "Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων", ενώ ο αυτοκινητόδρομος μετονομάστηκε από "Μέγας Αλέξανδρος" σε "Δρόμο Φιλίας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ