ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Μπλόκο στα σκονάκια με τον πιο «βίαιο» τρόπο

Ινδία: Μπλόκο στα σκονάκια με τον πιο «βίαιο» τρόπο
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MARK R. CRISTINO

Έναν πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκαν οι Αρχές του κρατιδίου Μπιχάρ, της ανατολικής Ινδίας, για να μην περνάνε «σκονάκια» οι μαθητές στη διάρκεια των εξετάσεων. Αποφάσισαν να απαγορέψουν ... τα παπούτσια και τις κάλτσες.

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι μόνο οι υποψήφιοι που φορούν σαγιονάρες θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα εξεταστικά κέντρα, ενώ αυτοί που έρχονται με παπούτσια και κάλτσες θα απομακρύνονται», δήλωσε ο επικεφαλής του Δ.Σ. των εξεταστικών κέντρων του κρατιδίου Αμάν Κισόρ.

Συνολικά 1,7 εκατ. μαθητές δίνουν φέτος εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες άρχισαν την Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Δευτέρα. Το Μπιχάρ έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας το 2015 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις αντιγραφές, καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες γονέων και φίλων των μαθητών οι οποίοι σκαρφάλωναν στους τοίχους των σχολείων για να δώσουν τις απαντήσεις των θεμάτων στους εξεταζόμενους. Κάποιες φωτογραφίες έδειχναν ακόμα και αστυνομικούς που ήταν έξω από τα εξεταστικά κέντρα να δωροδοκούνται, προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια.

Έπειτα από αυτό, περίπου 750 εξεταζόμενοι αποβλήθηκαν και 300 συνελήφθησαν καθώς το σκάνδαλο γελοιοποίησε τις τοπικές Aρχές. Η αντιγραφή των θεμάτων στη διάρκεια των σχολικών εξετάσεων στο κρατίδιο Μπιχάρ συνεχίσθηκε για πολύ καιρό, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Μία "μαφία" αποτελούμενη από καθηγητές και εκπαιδευτικές Αρχές, συμπράττει με τους γονείς οι οποίοι τους δωροδοκούν για να γεμίζουν ολόκληρα φύλλα απαντήσεων. Μάλιστα, κάποιες φορές εκπαιδευτικοί εμφανίζονται ακόμα και στις εξετάσεις στη θέση των εξεταζόμενων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ