ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς έρευνες στην Κύπρο

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς έρευνες στην Κύπρο
REUTERS/Cyprus Public Information Office/Handout/File Photo

Συνεχίζεται η προκλητική ρητορική της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ να δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

«Η Τουρκία ακολούθησε μια εποικοδομητική στάση ειδικά στο θέμα της “βορείου Κύπρου” αλλά η “Νότια Κύπρος”, με την ένταξή της στην Ε.Ε. δημιούργησε τετελεσμένα» δήλωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η «Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ασκεί μόνο μονομερή πολιτική στο νησί αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ».

Επικεφαλής της ENI: Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο

Ο υπουργός Ενέργειας, και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, συμπλήρωσε ότι μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση. «Αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση στη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κύπριους» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα, δεν θα το επιτρέψουμε».

Yπενθυμίζεται ότι εδώ και πολλές ημέρες, τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ. Μάλιστα, το θέμα αυτό αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ