ΚΟΣΜΟΣ

Διαβουλεύσεις Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν για τη Συρία

Διαβουλεύσεις Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν για τη Συρία
EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL

Για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας 30 ημερών στη Συρία, που ενέκρινε ομόφωνα το Σάββατο έπειτα από αρκετές μέρες διαπραγματεύσεων και συνομιλιών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συζητήσουν τηλεφωνικά σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση η οποία απαιτεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ενημερώνοντας για τις διαβουλεύσεις, χαρακτηρίζοντας αυτή την απόφαση ένα «απαραίτητο πρώτο βήμα».

Προστίθεται ότι σήμερα, η Μέρκελ και ο Μακρόν «θα συζητήσουν με τον πρόεδρο Πούτιν σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης αυτής και για τον απαραίτητο πολιτικό οδικό χάρτη προκειμένου να αποκατασταθεί διαρκής ειρήνη στη Συρία».

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το 15μελες συμβούλιο ψήφισε την κατάπαυση ώστε να επιτραπεί η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής αρωγής στην Ανατολική Γκούτα και η απομάκρυνση αρρώστων και τραυματιών.

Συρία-ανατολική Γκούτα: χιλιάδες άμαχοι αιχμάλωτοι ενός μικρού κι ενός μεγάλου πολέμου

«Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία, το κείμενο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Ολοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΟΗΕ ζήτησε την άμεση εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία χωρίς την ύπαρξη «συγκεκριμένων συμφωνιών» μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι Δυτικοί αρνήθηκαν το αίτημα που διατυπώθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο, κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.

Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες, καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις, σημειώνουν οι παρατηρητές. Κατά συνέπεια, η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όποτε και αν εφαρμοστεί, κινδυνεύει να είναι αβέβαιη.

Επειτα από αίτημα της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει νέα συνεδρίαση για το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών για να διαπιστωθεί εάν η κατάπαυση του πυρός έχει εφαρμοσθεί.

Η απόφαση απευθύνει έκκληση για την άμεση άρση της πολιορκίας των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γκούτα και των Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.

Αλεπάλληλες καθυστερήσεις

Η ψηφοφορία είχε καθυστερήσει αρκετές φορές από την Πέμπτη, οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Σουηδία και το Κουβέιτ επέδωσαν στους εταίρους τους ένα προσχέδιο απόφασης, ωστόσο η Ρωσία επέμεινε ότι το κείμενο χρειαζόταν αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι είναι «ουτοπικό», καθώς ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι οι μαχητές που ελέγχουν την περιοχή θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Ρωσία, ο πραγματικός στόχος του κειμένου ήταν στο να ρίξουν την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας στη συριακή κυβέρνηση και ενδεχομένως να προετοιμάσουν το έδαφος για αλλαγή του καθεστώτος.

Μετά από τις αλλεπάλληλές καθυστερήσεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, επανέλαβε χθες την επείγουσα έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσουν τόσο ο «φρικτός» βομβαρδισμός της πολιορκημένης Ανατολικής Γκούτα όσο και τα τυφλά πυρά όλμων εναντίον της Δαμασκού.

Η Γκούτα το νέο Χαλέπι

Η ψηφοφορία έγινε εν μέσω κλιμάκωσης των βομβαρδισμών στην Ανατολική Γκούτα, όπου ζουν πολιορκημένοι 400.000 άνθρωποι και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον δραματική.

Περισσότεροι από 500 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί τις τελευταίες ημέρες κατά τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της κατοικημένης ζώνης από τις αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η κατάσταση στον θύλακα θυμίζει αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο 2016 στο Χαλέπι. Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι παραδέχθηκε σήμερα αυτόν τον παραλληλισμό.

«Ναι, η ανατολική Γούτα θα γίνει ένα νέο Χαλέπι», αλλά στο Χαλέπι σήμερα «υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν τελείως φυσιολογικά», είπε. Πριν προβλέψει ότι και το Ιντλίμπ, μία άλλη εστία συγκρούσεων, θα γίνει και αυτό με τη σειρά του νέα Χαλέπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ