ΚΟΣΜΟΣ

To Air Force One θα αντικατασταθεί μέχρι το 2023

To Air Force One θα αντικατασταθεί μέχρι το 2023
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα επιβιβάζεται στο Air Force One REUTERS/Kevin Lamarque

Τα δίδυμα Boeing 707 είναι τα θρυλικά αεροσκάφη που φέρουν τον τίτλο "Air Force One" και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε ιστορικά γεγονότα τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Ένα από αυτά ήταν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τζόν Κένεντι στο Ντάλας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963 και επέστρεψε με τη σορό του αργότερα την ίδια μέρα. Στη διάρκεια τα πτήσης ο Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε ως ο επόμενος πρόεδρος.

Η σορός του Κένεντι μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον με το Air Force One - Φωτ: REUTERS/Cecil Stoughton/The White House/John F. Kennedy Presidential Library

Μπορεί οι προεδρικές αποσκευές να μη χάνονται ποτέ και να είναι – όπως έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα, ένα ωραίο αεροσκάφος – όμως το Boeing 747 γερνά και πρέπει σύντομα να αντικατασταθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να υπογράψει τις επόμενες εβδομάδες ένα νέο συμβόλαιο με την εταιρία Boeing για την κατασκευή του νέου προεδρικού αεροσκάφους.

Με την αξιοποίηση του σκελετού του Boeing 747, το νέο αεροσκάφος θα είναι μεγαλύτερο, τεχνολογικά πιο προηγμένο και θα δίνει τη δυνατότητα στον Αμερικανό πρόεδρο να διοικεί την χώρα αλλά και να διαχειριστεί έναν πόλεμο αν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο προεδρικό αεροσκάφος δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2023. Η πολεμική αεροπορία έχει ζητήσει 102 εκατ. δολάρια για τον σχεδιασμό του, ενώ απατούνται 3 δις δολάρια το χρόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το σημερινό προεδρικό αεροσκάφος είναι στην πραγματικότητα ένα ιπτάμενο γραφείο, με εμβαδό 1.300 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει ακόμη και χειρουργείο.

Την 11η Σεπτεμβρίου, ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, ο πρόεδρος Μπους υποχρεώθηκε να παραμείνει στον αέρα για πάνω από δύο εικοσιτετράωρα, αφού οι μυστικές υπηρεσίες είχαν εκφράσει το φόβο ότι ενδεχομένως να αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής επίθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ