ΚΟΣΜΟΣ

Παιχνίδι των Τούρκων με τα στενά του Βοσπόρου

Παιχνίδι των Τούρκων με τα στενά του Βοσπόρου
REUTERS/Murad Sezer

Δεκάδες ρωσικά πλοία περιμέναν για ώρες στα Στενά του Βοσπόρου, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την Τουρκία, ώστε να διέλθουν από τα Στενά.

Σε φόρτο εργασίας και στις άσχημες καιρικές συνθήκες απέδωσε την καθυστέρηση στη διέλευση των πλοίων ανώνυμη ρωσική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ενώ έχει αποκατασταθεί, πλέον, η διαδικασία διέλευσης.

Νωρίτερα, δεκάδες ρωσικά πλοία είχαν σχηματίσει ουρά αναμονής για τη διέλευσή τους. Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία, είπε ο κ. Κραβσένκο, δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux, ειδικότερα, - ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες.»

Η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, "εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις."

Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ