ΚΟΣΜΟΣ

Η «κοσμική ανατολή»: Αστρονόμοι ανίχνευσαν σήματα από τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος

Η «κοσμική ανατολή»: Αστρονόμοι ανίχνευσαν σήματα από τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος
NR Fuller, National Science Foundation

Μπορεί τα αστέρια να αποτελούν σήμερα «συνοδοιπόρο» των ανθρώπων στους βραδινούς του περιπάτους, αυτές οι φωτεινές… κουκίδες, όμως, δεν υπήρχαν πάντα στον νυχτερινό ουρανό. 

Αστρονόμοι ανίχνευσαν για πρώτη φορά σήματα από τα πρώτα άστρα, καθώς αυτά εμφανίστηκαν και άρχισαν να φωτίζουν το Σύμπαν.

Οι παρατηρήσεις των αστρονόμων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν επαναστατικές, δείχνουν ότι το Σύμπαν άρχισε να φωτίζεται 180 εκατομμύρια χρόνια μετά από το Μπιγκ Μπανγκ (ή αλλιώς Μεγάλη Έκρηξη) -ένα γεγονός που ονομάστηκε «κοσμική ανατολή».

Το ασθενές αποτύπωμα, που άφησαν αυτά τα πρώτα άστρα, φαίνεται ότι περιέχει νέα και μη αναμενόμενα στοιχεία για την ύπαρξη και τη φύση της σκοτεινής ύλης -μια ανακάλυψη που αν επιβεβαιωθεί και από ανεξάρτητα αστεροσκοπεία τότε θα συζητάμε για δύο μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις.

«Ο εντοπισμός αυτού του ασθενούς σήματος άνοιξε ένα νέο παράθυρο στις αρχές της δημιουργίας του Σύμπαντος» είπε ο Τζαντ Μπόουμαν, του πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η ομάδα του Μπόουμαν ξεκίνησε να αναζητά τα εν λόγω σήματα πριν από περίπου μια δεκαετία.

«Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουμε να δούμε ακόμη πιο πίσω στην ιστορία των άστρων κατά τη διάρκεια της ζωής μας» είπε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ