ΚΟΣΜΟΣ

Ονδούρα: Συνελήφθη η πρώην πρώτη κυρία για κατάχρηση εκατομμυρίων

Ονδούρα: Συνελήφθη η πρώην πρώτη κυρία για κατάχρηση εκατομμυρίων
REUTERS/Jorge Cabrera

Η πρώην πρώτη κυρία της Ονδούρα, Ρόσα Ελένα Μπονίτσα δε Λόμπο, συνελήφθη από τις Αρχές ασφαλείας της χώρας με την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος

Η 51χρονη σύζυγος του προέδρου της Ονδούρας την τετραετία 2010-2014, Πορφίριο Λόμπο, φέρεται να μετέφερε τα χρήματα σε προσωπικούς της τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η πρώην πρώτη κυρία συνελήφθη στην κατοικία όπου ζει με τον σύζυγό της, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μέλβιν Ντουάρτε. Συνελήφθη επίσης ο κουνιάδος της.

Σε βάρος της διενεργείται «έρευνα για τη φερόμενη διασπάθιση 12 εκατομμυρίων λεμπίρας (σ.σ. περίπου 410.000 ευρώ) από λογαριασμούς του γραφείου της πρώτης κυρίας», ποσού που μεταφέρθηκε «στον προσωπικό της (τραπεζικό) λογαριασμό, έξι ημέρες πριν ο σύζυγός της παραδώσει την προεδρία της Δημοκρατίας, την 27η Ιανουαρίου 2014» στον διάδοχό του, διευκρίνισε ο ίδιος.

Συνολικά, η Ρόσα Ελένα δε Λόμπο φέρεται να διασπάθισε από το 2011 ως το 2014 πάνω από 94 εκατομμύρια λεμπίρας (σ.σ. περίπου 3,3 εκατ. ευρώ), εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Άννα Μαρία Καλντερόν, προσωρινή διευθύντρια της Αποστολής Υποστήριξης της Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα, φορέα που ίδρυσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Ανάμεσα στα χρήματα που φέρεται να καταχράστηκε η πρώην πρώτη κυρία ήταν δωρεές από την Ταϊβάν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και χρήματα που ανήκαν στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Παιδική Ηλικία, δημόσιο οργανισμό, και ποσά που επρόκειτο να διατεθούν για κοινωνικά προγράμματα για την άμβλυνση των προβλημάτων των φτωχότερων πολιτών της Ονδούρας.

2018 02 28T191609Z 354299443 RC19398C9900 RTRMADP 3 HONDURAS CORRUPTION

REUTERS/Oswaldo Rivas

Τουλάχιστον εννέα συνεργάτες της Μπονίτσα δε Λόμπο φέρονται να ενέχονται σε αδικήματα όπως «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση και συμμορία», διευκρίνισε η Καλντερόν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ονδούρας, στον τραπεζικό λογαριασμό της πρώην πρώτης κυρίας μεταφέρθηκαν 150 εκατομμύρια λεμπίρας που ανήκαν στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Παιδική Ηλικία.

Ο Ντουάρτε, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανέφερε ότι η Μπονίτσα δε Λόμπο θα οδηγηθεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου αρμόδιου για υποθέσεις διαφθοράς, η πρόεδρος του οποίου, Βέρα Μπαραόνα, θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί ή όχι.

Η Αποστολή Υποστήριξης της Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 από τον ΟΑΚ κατόπιν αιτήματος του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, έπειτα από τη σειρά διαδηλώσεων που πυροδότησε η αποκάλυψη της διασπάθισης σχεδόν 271 εκατομμυρίων ευρώ από το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων της Ονδούρας.

Ο πρόεδρος είχε αναγνωρίσει πως ένα μέρος από τα κεφάλαια που διασπαθίστηκαν είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της δικής του προεκλογικής εκστρατείας.

2018 02 28T224211Z 1344753386 RC1A1DD72A70 RTRMADP 3 HONDURAS CORRUPTION

REUTERS/Jorge Cabrera

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς η Μπονίτσα δε Λόμπο είχε διαψεύσει τις κατηγορίες σε βάρος της για διαφθορά και είχε παρουσιαστεί οικειοθελώς ενώπιον εισαγγελέων που διενεργούσαν έρευνα για να καταθέσει.

Η σύλληψη της πρώην πρώτης κυρίας της Ονδούρας σημειώθηκε μία ημέρα αφότου η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, επισκέφθηκε την Τεγκουσιγκάλπα για να συζητήσει με κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και της διαφθοράς.

Η Μπονίτσα δε Λόμπο αντιμετωπίζει ακόμη έρευνα για ανωμαλίες σε ένα ταμείο που διέθετε χρήματα για την αγορά παπουτσιών και σχολικών στολών για τα φτωχότερα παιδιά στην Ονδούρα, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο Λόμπο εξελέγη στην προεδρία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009 με το οποίο είχε ανατραπεί ο τότε πρόεδρος, ο Μανουέλ Σελάγια.

Ο Φάμπιο Λόμπο, γιος του ζευγαριού, καταδικάστηκε πέρυσι από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ποινή κάθειρξης 24 ετών, αφού ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας για την παράνομη εισαγωγή κοκαΐνης στη χώρα αυτή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ