ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία ώρα μηδέν: Το «Ja» του SPD βάζει τα θεμέλια για σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία ώρα μηδέν: Το «Ja» του SPD βάζει τα θεμέλια για σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS/Hannibal Hanschke

Η ώρα μηδέν για τη Γερμανία πλησιάζει. Το πρωί της Κυριακής οι Γερμανοί μαθαίνουν αν, μετά από έξι μήνες πολιτικής ρευστότητας, θα έχουν κυβέρνηση ή θα κληθούν να επιστρέψουν στις κάλπες.

Το πολιτικό μέλλον της Γερμανίας εξαρτάται από την απόφαση του κομματικού δημοψηφίσματος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 463.000 μέλη του είχαν κληθεί να αποστείλουν, διαδικτυακώς ή με επιστολή, την ψήφο τους στο προεδρείο του κόμματος.

Είχε προηγηθεί μία συντονισμένη εκστρατεία εκ μέρους ηγεσίας και των περιφερειακών διασκέψεων, προκειμένου να πειστεί η κομματική βάση πως, παρά την αρχική επιμονή των Σοσιαλδημοκρατών για συμμετοχή στο μεγάλο συνασπισμό με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ο GroKo (ο μεγάλος συνασπισμός, grosse Koalition για τους Γερμανούς) προβάλλει ως η μόνη βιώσιμη εναλλακτική, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Die Gruenen, FDP) και δεδομένου του πολύμηνου αδιεξόδου.

Τα αποτελέσματα του κομματικού δημοψηφίσματος ανακοινώνονται την Κυριακή το πρωί, οπότε και οι Γερμανοί θα γνωρίζουν εάν η Άνγκελα Μέρκελ θα ορκιστεί για τέταρτη φορά καγκελάριος, στις 14 Μαρτίου.

«Ήδη γνωρίζουμε πως το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ, πολύ υψηλό», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD, Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο, όπου γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων από εθελοντές.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο RBB, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Λαρς Κλινγκμπέιλ εκτίμησε πως «θα έχουμε το ‘ναι’ την Κυριακή». Αναλόγως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα πολλών κομματικών στελεχών. Τι θα συμβεί, όμως, αν διαψευστούν;

Ενδεχόμενο ‘Nein’ του SPD

Στην περίπτωση μη έγκρισης της κυβερνητικής συμφωνίας για μεγάλο συνασπισμό δεν διακυβεύεται μόνο το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου που μετρά ήδη 12 χρόνια στην εξουσία, ούτε η αξιοπιστία του SPD στο οποίο οι πολίτες θα καταλογίσουν ηγετική αδυναμία και ολιγωρία στην κρισιμότητα της πολιτικής περίστασης αλλά, πολύ περισσότερο, της ίδιας της Γερμανίας που θα μπει ξανά σε νέες περιπέτειες: Δεδομένου του ότι η πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει ούτε κυβέρνηση μειοψηφίας ούτε εκ νέου διαπραγματεύσεις για συνασπισμό Τζαμάικα, η ισχυρότερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου θα εισέλθει σε νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας, αναπόφευκτα με την προκήρυξη νέων εκλογών.

Ο ηγέτης της νεολαίας του SPD υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στο κόμμα του και στη Μέρκελ

«Θα ήταν μία καταστροφή για τη Γερμανία, το SPD και, κυρίως, την Ευρώπη», τονίζει ο βουλευτής του SPD, Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στη Welt και προβλέποντας, πάντως, πως τα μέλη του κόμματος θα υποστηρίξουν κατά 55% το μεγάλο συνασπισμό.

Όπως, πάντως, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest-dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 46% των ερωτηθέντων εκτίμησε ως «πολύ καλό» ή «καλό» τον μεγάλο συνασπισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ