ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δεσμεύομαι η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει γρήγορα δουλειά

Μέρκελ: Δεσμεύομαι η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει γρήγορα δουλειά
REUTERS/Hannibal Hanschke

Μία μέρα μετά την απόφαση του SPD να συμμετάσχει στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα ξεκινήσει γρήγορα δουλειά για να αντιμετωπίσει στις προκλήσεις από τις οποίες δοκιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Περί τους έξι μήνες μετά τις εκλογές (της 24ης Σεπτεμβρίου) οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να περιμένουν κάτι να γίνει επιτέλους», δήλωσε η Μέρκελ.

«Διαπιστώνουμε κάθε μέρα ότι υπάρχει η ανάγκη για την φωνή της Ευρώπης και ότι μία ισχυρή φωνή της Γερμανίας, στο πλευρό της Γαλλίας και των άλλων κρατών μελών, είναι αναγκαία», είπε ακόμη η καγκελάριος πριν από τη συνεδρίαση της ηγεσίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Βερολίνο.

Αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων όπως το διεθνές εμπόριο με φόντο την αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, η αύξηση της ισχύος της Κίνας, «ο πόλεμος και η ειρήνη» στη Συρία, όπου η φωνή της Ευρώπης δεν ακούγεται, ενώ γνώρισε τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης που αποσταθεροποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της.

Η Μέρκελ, η οποία αναμένεται να ανακηρυχθεί επισήμως καγκελάριος για τέταρτη θητεία στις 14 Μαρτίου από τους βουλευτές, βρέθηκε αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου στην σύγχρονη γερμανική ιστορία πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές που άφησαν τη χώρα χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ