ΚΟΣΜΟΣ

Κακοκαιρία Βρετανία: Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για χιλιάδες νεκρούς

Κακοκαιρία Βρετανία: Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για χιλιάδες νεκρούς
REUTERS/Henry Nicholls

Σοβαρότατες προειδοποιήσεις είχαν απευθύνει προς την κυβέρνηση από τον προηγούμενο μήνα, οι επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη Βρετανία, κατά τις οποίες έκαναν λόγο για 2.000 θύματα από το πολικό ψύχος.

Φιλανθρωπική οργάνωση μάλιστα προειδοποιούσε για 100 νεκρούς την ημέρα, σε ανάλυσή της για λογαριασμό της Στατικής Υπηρεσίας της χώρας. Σήμερα, κατηγορούν την κυβέρνηση αφού άργησε πολύ να ενημερώσει τους πολίτες και ειδικότερα τις ευπαθείς ομάδες.

Σήμερα, Δευτέρα, είναι η πρώτη μέρα που αρκετοί θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, μετά το κυκλοφοριακό χάος που επικρατούσε, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση ζήτησε από τους εργοδότες να μην αντιμετωπίσουν τιμωρητικά τους εργαζόμενους, οι οποίοι πήραν άδεια λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό και θέρμανση

Σχεδόν 12.000 ακίνητα έχουν μείνει χωρίς νερό στο Λονδίνο και στην Κοιλάδα του Τάμεση, ενώ οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς καυστήρες και άλλα χωρίς καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζεσταθούν.

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις

Σημαντικά ζητήματα καταγράφονται και στις μετακινήσεις. Χθες, το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο απηύθυνε έκκληση να ταξιδέψουν μόνο όσοι έπρεπε οπωσδήποτε να πάνε κάπου, ενώ κλειστή έμεινε η γραμμή ανάμεσα σε Καρλάιλ και Σκωτία.

Σε δηλώσεις του στην Sunday Times, ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Άνταμ Σκάιφ, ανέφερε πως είχε εφοδιαστεί με τις απαραίτητες προμήθειες αφού πριν είχε ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για το μεγάλο κύμα ψύχους.

Η υπηρεσία όμως διευκρίνισε πως ο Σκάιφ αναφέρονταν σε τρίμηνη πρόβλεψη και ότι ο βαθμός της συγκεκριμένης κακοκαιρίας έγινε ξεκάθαρος μόλις δέκα ημέρες πριν «χτυπήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο. Βέβαια, πρόκειται για τις πιο ακραίες εκτιμήσεις, όπως αποδείχθηκε, αφού στη χώρα συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε δέκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ