ΚΟΣΜΟΣ

Δισεκατομμυριούχος ερευνητής ανακάλυψε βυθισμένο αμερικάνικο αεροπλανοφόρο του Β'Π.Π.

Δισεκατομμυριούχος ερευνητής ανακάλυψε βυθισμένο αμερικάνικο αεροπλανοφόρο του Β'Π.Π.
Youtube/Vulcan Inc.

Το ναυάγιο του USS Lexington, ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου που βυθίστηκε από τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε περί τα 800 χιλιόμετρα από την ακτή της Αυστραλίας, από την ομάδα του δισεκατομμυριούχου ερευνητή Paul Allen.

Ήταν ένα από τα πρώτα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και εντοπίστηκε την περασμένη Κυριακή στον βυθό της Θάλασσας των Κοραλλιών, σχεδόν 3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια από την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Petrel, όπως ενημέρωσε ο - συνιδρυτής της Microsoft - Allen σε ανακοίνωσή του.

Το Lexington, το οποίο θεωρείται το πρώτο μεγάλο πολεμικό αεροπλανοφόρο, ναυάγησε τον Μάιο του 1942, παρασύροντας στον θάνατο 216 από τα μέλη του πληρώματός του και καταστρέφοντας τα 35 αεροπλάνα που μετέφερε.

«Για να τιμήσουμε το USS Lexington και τους γενναίους άντρες που το υπηρέτησαν», τόνισε ο Allen εξηγώντας τους λόγους της αποστολής. «Σαν Αμερικανοί, όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όσους μας υπηρέτησαν και συνεχίζουν να μας υπηρετούν με κουράγιο, επιμονή και αυτοθυσία».

Μαζί με το USS Yorktown, το Lexington αντιμετώπισε τρία ιαπωνικά αεροπλανοφόρα και βοήθησε στο να μην καταφέρουν οι δυνάμεις της Ιαπωνίας να προχωρήσουν περαιτέρω στη Νέα Γουινέα και την Αυστραλία.

Η μάχη σημειώθηκε μόλις έναν μήνα πριν το ναυτικό των ΗΠΑ «εκπλήξει τις δυνάμεις της Ιαπωνίας στη Ναυμαχία του Midway», όπως είπε ο Allen και «έστρεψε τον πόλεμο στον Ειρηνικό».

«Η Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλιών ήταν αξιοσημείωτη όχι μόνο γιατί σταμάτησε την Ιαπωνία, αλλά γιατί ήταν η πρώτη ναυτική μάχη στην ιστορία κατά τη διάρκεια της οποίας οι αντιμαχόμενες δυνάμεις δεν είχαν ποτέ οπτική επαφή με τον αντίπαλο».

Τα πλοία των ΗΠΑ κατάφεραν να διασώσουν περισσότερους από 2.000 ναύτες πριν το Lexington ναυαγήσει από τις καταστροφές που είχε υποστεί από τις τορπίλες των Ιαπώνων.

«Σαν γιος επιζώντα του USS Lexington, συγχαίρω τον Paul Allen και την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Petrel για τον εντοπισμό του, περίπου 76 χρόνια μετά το ναυάγιο», ανέφερε ο Harry B. Harris, της Ηγεσίας του Αμερικανικού Ναυτικού στον Ειρηνικό.

«Τιμούμε την ανδρεία και την θυσία των ναυτών του Lexington, όλων αυτών των Αμερικανών που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Billionaire explorer discovers sunken US WWII aircraft carrier, by Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ