ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο δηλώνει άγνοια για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού κατασκόπου

Το Κρεμλίνο δηλώνει άγνοια για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού κατασκόπου
REUTERS/Toby Melville

Η Ρωσία αρνείται πως έχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία και δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις βρετανικές Αρχές για τη διαλεύκανση του «μυστηρίου».

Η αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας επιχειρεί να αναγνωρίσει την ουσία που οδήγησε τον Σκρίπαλ και μία 33χρονη γυναίκα, που τον συνόδευε, στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Οι δυό τους εντοπίστηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο του Σαλίσμπουρι.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα η 33χρονη είναι κόρη του πρώην κατασκόπου.

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημέρωσε δημοσιογράφους πως η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει όπου της ζητηθεί.

«Μάθαμε γι’ αυτό το τραγικό περιστατικό, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη», είπε ο Πεσκόφ.

Οι Αρχές τόνισαν πως ο 66χρονος Σκρίπαλ και η 33χρονη γυναίκα εντοπίστηκαν στο εμπορικό κέντρο The Maltings και δεν έφεραν κανένα εμφανές τραύμα στα σώματά τους.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έκλεισε ένα εστιατόριο στην περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Κρίνεται πως εκτέθηκαν «σε μία άγνωστη ουσία», τόνισε αξιωματούχος, σύμφωνα με το BBC. «Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι προκάλεσε τη σοβαρή ασθένεια αυτών των ανθρώπων».

Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε την ουσία που τους επηρέασε, έτσι ώστε «να εξασφαλίσουμε πως θα λάβουν εγκαίρως την απαραίτητη θεραπεία», κατέληξε.

Η υπόθεση δεν ερευνάται ως τρομοκρατική, όμως είναι πολλά τα σώματα ασφαλείας που συμμετέχουν στις έρευνες και οι Αρχές διατηρούν όλα τα σενάρια ανοιχτά.

«Είναι μία πολύ παράξενη υπόθεση και το κρίσιμο είναι να φτάσουμε στις αιτίες της όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Μαρκ Ρούλεϊ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στο βρετανικό δίκτυο.

«Κάνουμε χρήση όλων των τεχνικών, επιστημονικών και ερευνητικών μέσων μας σε τέτοιες υποθέσεις», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ