ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Θα «παγώσουμε» το πυρηνικό πρόγραμμα αν λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις

Βόρεια Κορέα: Θα «παγώσουμε» το πυρηνικό πρόγραμμα αν λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις
The Presidential Blue House/Yonhap via REUTERS

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε πως δεν έχει λόγο να διαθέτει πυρηνικά όπλα αν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την παγκόσμια σκηνή, όπως επιβεβαίωσε η Σεούλ, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Νότου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ χθες, Δευτέρα.

Ο ηγέτης του απομονωμένου καθεστώτος, όπως αναφέρει το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων, φέρεται να συμφώνησε να «παγώσει» το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών κεφαλών αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Η Πιονγκγιάνγκ και η Σεούλ συμφώνησαν σε ακόμη μία συνάντηση για τον επόμενο μήνα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, στο Yonhap.

Οι ηγέτες και των δύο χωρών αναμένεται να λάβουν μέρος στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής, θα γίνει σε ουδέτερο μέρος και συγκεκριμένα στο Πανμουντζόν, 53 χιλιόμετρα βόρεια της Σεούλ.

«Ο Νότος και ο Βορράς συμφώνησαν να υπάρξει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών τους έτσι ώστε να υπάρξουν στενές διεργασίες και μείωση της στρατιωτικής έντασης, ενώ συμφώνησαν ακόμη να επικοινωνήσουν – για πρώτη φορά – τηλεφωνικά πριν την τρίτη συνάντηση Νότου - Βορρά», είπε ο ίδιος εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ