ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik: Ενίσχυση της παρουσίας του αμερικανικού ναυτικού στη Μεσόγειο

Sputnik: Ενίσχυση της παρουσίας του αμερικανικού ναυτικού στη Μεσόγειο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ MC2 Bryan Weyers/HANDOUT

Για ενίσχυση της παρουσίας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο κάνει λόγο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, μερικές μόλις ημέρες μετά την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ και σε μια περίοδο που στην περιοχή φτάνουν και σκάφη της ExxonMobil.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους επειδή η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει με τη χρήση βίας για να προασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντά της στα Κατεχόμενα.

Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο «οδήγησε σε έναν πυρετό της για ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων “μαύρου χρυσού” σε γειτονικές περιοχές».

Ακολούθησε η ένταση για τη γεώτρηση στη «Σουπιά» ενώ, όπως υπογραμμίζει το Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάλθηκε το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

1110

To Iwo Jima και τα συνοδευτικά του πλοία προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο και, πάντα σύμφωνα με το Sputnik, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα έφτασαν στη Μεσόγειο και τα ερευνητικά της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil στην περιοχή δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στα κατεχόμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ