ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο

ΕΕ: Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Τα ενδύματα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα καλλυντικά είναι κάποια από τα αμερικανικά προϊόντα που μπορεί να τους επιβληθούν δασμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με την απειλή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει ότι θα απαντήσει «αυστηρά» στους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Έχει καταρτίσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 25%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν τις μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι bourbon και τα τζιν Levi.

Η Κομισιόν ενημέρωσε τη Δευτέρα εκπροσώπους από τις 28 χώρες της ΕΕ, δείχνοντάς τους τη λίστα, η οποία είναι διαμοιρασμένη μεταξύ προϊόντων χάλυβα, καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι η δεύτερη κατηγορία, αξίας μόλις πάνω του 1 δισεκ. ευρώ, περιλαμβάνει πουκάμισα, τζιν, υφάσματα, υποδήματα, καλλυντικά, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής.

Η κατηγορία τροφίμων και ποτών, αξίας μόλις κάτω του 1 δισεκ. ευρώ, περιλαμβάνει το ουίσκι bourbon, το καλαμπόκι και τον χυμό πορτοκαλιού.

Κάποια από τα προϊόντα αυτά προέρχονται από επαρχίες που είναι σημαντικές για το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Η Harley Davidson, για παράδειγμα, εδρεύει στο Γουισκόνσιν, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Το bourbon προέρχεται κυρίως από το Κεντάκι, πατρίδα του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Η λίστα των αντίμετρων θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση του Τραμπ θα επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το σχέδιο θα ανακοινωθεί επισήμως αυτή την εβδομάδα.

Ανάλογα με τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, η Κομισιόν αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σύντομη δημόσια διαβούλευση πριν παρουσιάσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα προτεινόμενα αντίμετρα.

Βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τα αντίμετρα πρέπει να υιοθετηθούν εντός τριών μηνών από την απόφαση των ΗΠΑ για τους δασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ