ΚΟΣΜΟΣ

Μουντιάλ 2018: Προειδοποιήσεις της Βρετανίας προς τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του πράκτορα

Μουντιάλ 2018: Προειδοποιήσεις της Βρετανίας προς τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του πράκτορα
Kommersant/Yuri Senatorov via REUTERS

Η Βρετανία προειδοποίησε ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ, που πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Ρωσία, αν φανεί πως η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ.

«Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο ... φέτος το καλοκαίρι, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί κανονικά στην εκδήλωση αυτή», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας επιχειρεί να αναγνωρίσει την ουσία που οδήγησε τον Σκρίπαλ και μία 33χρονη γυναίκα, που τον συνόδευε, στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Οι δυό τους εντοπίστηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο του Σαλίσμπουρι.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα η 33χρονη είναι κόρη του πρώην κατασκόπου.

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημέρωσε δημοσιογράφους πως η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει όπου της ζητηθεί.

«Μάθαμε γι’ αυτό το τραγικό περιστατικό, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη», είπε ο Πεσκόφ.

Οι Αρχές τόνισαν πως ο 66χρονος Σκρίπαλ και η 33χρονη γυναίκα εντοπίστηκαν στο εμπορικό κέντρο The Maltings και δεν έφεραν κανένα εμφανές τραύμα στα σώματά τους.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έκλεισε ένα εστιατόριο στην περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Κρίνεται πως εκτέθηκαν «σε μία άγνωστη ουσία», τόνισε αξιωματούχος, σύμφωνα με το BBC. «Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι προκάλεσε τη σοβαρή ασθένεια αυτών των ανθρώπων».

Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε την ουσία που τους επηρέασε, έτσι ώστε «να εξασφαλίσουμε πως θα λάβουν εγκαίρως την απαραίτητη θεραπεία», κατέληξε.

Η υπόθεση δεν ερευνάται ως τρομοκρατική, όμως είναι πολλά τα σώματα ασφαλείας που συμμετέχουν στις έρευνες και οι Αρχές διατηρούν όλα τα σενάρια ανοιχτά.

«Είναι μία πολύ παράξενη υπόθεση και το κρίσιμο είναι να φτάσουμε στις αιτίες της όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Μαρκ Ρούλεϊ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στο βρετανικό δίκτυο.

«Κάνουμε χρήση όλων των τεχνικών, επιστημονικών και ερευνητικών μέσων μας σε τέτοιες υποθέσεις», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ