ΚΟΣΜΟΣ

Eurostat: Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν 16% λιγότερα από τους άνδρες

Eurostat: Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν 16% λιγότερα από τους άνδρες
Pixabay

Οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν κατά μέσο όρο 16% λιγότερα από τους άνδρες το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat και δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη, παραμονή της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το 2016, «για κάθε ευρώ που κέρδιζε μέσα σε μια ώρα ένας άνδρας, μια γυναίκα κέρδιζε κατά μέσο όρο 84 λεπτά», συνοψίζει η Eurostat σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι διαφορές υπερβαίνουν το 20% στην Εσθονία (25,3%), στην Τσεχική Δημοκρατία (21,8%), στη Γερμανία (21,5%), στη Βρετανία (21%) και στην Αυστρία (20,1%).

Αντιθέτως οι μισθοί των γυναικών πλησιάζουν αυτούς των ανδρών στη Ρουμανία (διαφορά 5,2%), την Ιταλία (5,3%), το Λουξεμβούργο (5,5%). Στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Κροατία η διαφορά στους μισθούς είναι επίσης κάτω από 10%.

Στη Γαλλία, η διαφορά στις αμοιβές φθάνει το 15,2%.

Συνολικά η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώθηκε στην ΕΕ, κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας από το 2011 έως το 2016. Οι κύριες πρόοδοι στον τομέα αυτό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-4,4 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ουγγαρία (-4,0), στην Ισπανία και στην Αυστρία (-3,4 ποσοστιαίες μονάδες).

Πάντως οι διαφορές στις αμοιβές είναι ακόμη μεγαλύτερες σε ορισμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Πορτογαλία (4,6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Σλοβενία (4,5 ποσοστιαίες μονάδες).

Την Τρίτη, 15 από τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποίησαν κοινή δήλωση στην οποία υπενθυμίζουν πως η ισότητα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών είναι «μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Επιτροπή θέλει «να δώσει το παράδειγμα», διαβεβαιώνουν.

«Τον Φεβρουάριο 2018, το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφθανε το 36%, δηλαδή 11% μεγαλύτερο απ' ό,τι όταν αρχίσαμε τη θητεία μας τον Νοέμβριο 2014», υπογραμμίζουν εκφράζοντας την ικανοποίησή τους γι' αυτό οι επίτροποι που υπογράφουν, ενώ ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύθηκε το ποσοστό αυτό να φθάσει το 40% στο τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής, στις 31 Οκτωβρίου 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ