ΚΟΣΜΟΣ

Η κόντρα Κοσόβου - Σερβίας «στοίχισε» στα ρολόγια μας έξι λεπτά

Η κόντρα Κοσόβου - Σερβίας «στοίχισε» στα ρολόγια μας έξι λεπτά
EPA/Sandor Ujvari HUNGARY OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία διαφωνία μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας είχε σαν αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να «χάσουν» έξι λεπτά από τα... ρολόγια τους. 

Τι συνέβη; Το δίκτυο ηλεκτρισμού της γηραιάς ηπείρου επηρεάστηκε από την αδυναμία του Κοσόβου να παράξει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να το διατηρήσει σε σταθερό επίπεδο.

Ηλεκτρικά ρολόγια, χρονοδιακόπτες κεντρικής θέρμανσης και ρολόγια ψηφιακών συσκευών «χτυπήθηκαν» από το πρόβλημα με αποτέλεσμα να εμφανίσουν μία επιβράδυνση της τάξης των έξι λεπτών στις ώρες που ανέγραφαν, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Entsoe, η οποία εκπροσωπεί τους φορείς εκμετάλλευσης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης συνδέεται από κοινό ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο έχει συγχρονισμένη συχνότητα. Αυτή είναι η συχνότητα που ρυθμίζει τα ρολόγια στις προαναφερθείσες συσκευές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, που επικαλείται την Entsoe, το Κόσοβο δεν κατάφερε να παραγάγει το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες του και να διατηρηθεί η σταθερότητα στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Ζήτησε βοήθεια από την Σερβία, η οποία ήταν νομικά υποχρεωμένη να συνδράμει, όμως διαφώνησαν και η βοήθεια δεν δόθηκε ποτέ.

Η κόντρα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο κύκλος των 50 Hz, στον οποίο λειτουργεί το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, πράγμα που οδήγησε στην εξάλεπτη απόκλιση.

«Η απόκλιση σταμάτησε την Τρίτη όταν το Κόσοβο παρήγαγε την ενέργεια που χρειαζόταν», δήλωσε εκπρόσωπος της Entsoe.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ