ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να εισέλθουν στην Αφρίν

Ερντογάν: Οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να εισέλθουν στην Αφρίν
EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να εισέλθουν «ανά πάσα στιγμή» στην πόλη Αφρίν, προπύργιο στη βορειοδυτική Συρία μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, υποστήριξε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο στόχος τώρα είναι η Αφρίν (...) Το κέντρο της Αφρίν είναι πλέον περικυκλωμένο. Έχουμε τη δυνατότητα να εισέλθουμε στην Αφρίν ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την επομένη της κατάληψης από τούρκους στρατιώτες και τους σύρους συμμάχους τους της στρατηγικής σημασίας πόλης Τζανταϊρίς (Τζιντέρες), η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. νοτιοδυτικά της Αφρίν.

Ωστόσο, αντίθετα απ' αυτά που δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, η κεντρική περιφέρεια του Αφρίν δεν είναι πλήρως περικυκλωμένη: οι δυνάμεις της Άγκυρας προωθούνται βραδέως προς την Αφρίν απ' όλες τις πλευρές, εκτός από τα νοτιοανατολικά, όπου η περιοχή βρίσκεται στα χέρια της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.

«Σήμερα είμαστε στην Αφρίν. Αύριο θα πάμε στη Μανμπίτζ. Μεθαύριο θα περάσουμε ανατολικά του Ευφράτη για να εξαλείψουμε τους τρομοκράτες μέχρι τα ιρακινά σύνορα», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Παρατηρητές θέτουν ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές μιας εφόδου επί της Αφρίν, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται ακόμη στην πόλη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η τουρκική επίθεση έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200 αμάχους. Ο τουρκικός στρατός το αρνείται και υποστηρίζει πως λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να μην πλήξει άμαχο πληθυσμό.

Εξάλλου μια επίθεση εναντίον της Αφρίν θα είναι δύσκολη, καθώς έχουν αναδιπλωθεί εκεί πολλά στοιχεία της YPG. Οι κούρδοι μαχητές ανακοίνωσαν εξάλλου αυτή την εβδομάδα την ανάπτυξη 1.700 μαχητών τους στην περιοχή της Αφρίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ