ΚΟΣΜΟΣ

Η οργή του Ερντογάν κατά του οίκου Moody's και η αναφορά στην Ελλάδα

Η οργή του Ερντογάν κατά του οίκου Moody's και η αναφορά στην Ελλάδα
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβήτησε τα κριτήρια του οίκου αξιολόγησης, κάνοντας, μάλιστα, αναφορά και στην Ελλάδα, την οποία χρησιμοποίησε ως μέτρο σύγκρισης για να στηρίξει το επιχειρημά του, έπειτα από την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας μας από τον διεθνή οίκο.

«Πείτε μας με ποια λογική και με ποια κριτήρια μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν βυθιστεί, είναι εξαντλημένοι. Ωστόσο την αναβαθμίσατε. Σας ξέρουμε καλά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας yeniakit.

Στο μεταξύ, αρθρογράφος της εφημερίδας Daily Sabbah, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της Τουρκίας από τον Moody’s, βλέπει συνομωσία από πίσω, γράφοντας ότι «η έκθεση της Moody’s γράφτηκε πιθανότατα στο σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν», ενώ υπογραμμίζει ότι είναι γνωστή η αγάπη του διεθνούς οίκου στον εχθρό του Τούρκου προέδρου.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας σε «Ba2» από «Ba1» επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη απώλεια της θεσμικής ισχύος και τον αυξανόμενο κίνδυνο κάποιου εξωτερικού σοκ δεδομένου του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ