«Πελώρια επιτυχία» στις συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν «βλέπει» ο Ντόναλντ Τραμπ
Πεπεισμένος ότι οι ιστορικές συνομιλίες που αναμένεται να έχει μέχρι τα τέλη του Μαΐου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα στεφθούν από «πελώρια επιτυχία», εμφανίστηκε το Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στο ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει δεσμευθεί να μην προχωράει στο εξής σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
«Πιστεύω ότι όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά, πιστεύω ότι θα έχουμε πελώρια επιτυχία, ότι θα είναι κάτι πολύ καρποφόρο. Έχουμε τεράστια υποστήριξη», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Είχε προηγηθεί ανάρτησή του στο twitter, στην οποία αναφερόταν στην υπόσχεση της Βόρειας Κορέας να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές «έως και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας».
«Η Βόρεια Κορέα δεν διεξήγαγε καμία πυραυλική δοκιμή από την 28η Νοεμβρίου του 2017 και υποσχέθηκε να μην το κάνει κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας. Πιστεύω ότι θα τηρήσουν αυτή τη δέσμευση» έγραψε ο μεγιστάνας στο Twitter.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανακοινώσει καμία επίσημη ημερομηνία για τη συνάντηση του Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως να πρόκειται και για παγίδα.
Κανένας Αμερικανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν έχει συμφωνήσει να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Απλά και μόνο αποδεχόμενος να δει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει στη δυναστεία του αυτό που πάντα επιθυμούσε – το κύρος μιας ισότιμης συνάντησης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για το λόγο αυτό, οι συνομιλίες αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον Τραμπ, υποβάλλοντάς τον σε μεγάλη πίεση προκειμένου να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση του αμερικανικού στόχου που είναι η διάλυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.
Ακριβώς αυτή η δυσκολία της συγκεκριμένης αποστολής είναι ο λόγος για τον οποίο οι προκάτοχοι του Τραμπ υποχώρησαν από μια τέτοια αναμέτρηση. Καθώς μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σημαίνει πολλά για τη Βόρεια Κορέα, η αμερικανική θέση ήταν πάντα ότι μια τέτοια έπρεπε να γίνει όταν θα υπήρχε μια συμφωνία στο τραπέζι –και θα φέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ο Λευκός Οίκος είναι πεπεισμένος ότι οι επιπτώσεις από τη στρατηγική των αυστηρών κυρώσεωνπου έχει εφαρμόσει, έχουν αποδυναμώσει τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι απεγνωσμένη να διαπραγματευτεί.
Αλλά η απειρία του Τραμπ και η προθυμία του να ρισκάρει ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του –το κύρος μιας προεδρικής συνάντησης- είναι ένας λόγος για τον οποίο ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ μπορεί να πέσει σε παγίδα.
Χίλαρι: Η κυβέρνηση Τραμπ δεν βλέπει τον κίνδυνο
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «δεν βλέπει τον κίνδυνο» στις συζητήσεις που ετοιμάζεται να αρχίσει με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, υποστήριξε η υποψήφια των δημοκρατικών στις εκλογές του 2016 και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
«Αν θες να συζητήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τα πυρηνικά του όπλα, χρειάζεσαι έμπειρους διπλωμάτες», που σήμερα δεν διαθέτουν οι ΗΠΑ, δήλωσε η Κλίντον στην ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad.
Απαιτούνται «άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τους φακέλους και ξέρουν πώς να αποκρυπτογραφήσουν τους Βορειοκορεάτες και τη φρασεολογία τους», πρόσθεσε η Κλίντον στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφόρησε το Σάββατο.
Αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχασε πολλούς διπλωμάτες μετά την έλευση στην εξουσία του Τραμπ και δεν απομένουν αρκετοί ικανοί να διαπραγματευθούν με την Πιονγκγιάνγκ: «δεν μπορείς να έχεις διπλωματία χωρίς διπλωμάτες», τόνισε η Κλίντον και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τον κίνδυνο».
Η συμβουλή έμπειρου διπλωμάτη στον Τραμπ
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του διαπραγματεύθηκε με ηγέτες που η Ουάσινγκτον αντιμετώπιζε σαν παρίες, από τον Σαντάμ Χουσέιν μέχρι στελέχη της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ και τον πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, κι αντλώντας από την πολύχρονη εμπειρία του, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Μπιλ Ρίτσαρντσον έχει μια απλή συμβουλή να δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ.
Σχολιάζοντας την «τολμηρή» απόφασή του αμερικανού προέδρου να δεχθεί να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ισχυρό άνδρα στην Πιονγκγιάνγκ, ο Ρίτσαρντσον επισήμανε πως η διπλωματία «δεν είναι τηλεοπτικό ριάλιτι σόου: πρέπει να έχεις γύρω σου μια ικανή ομάδα και να ακολουθείς συνεκτική στρατηγική».
Ο Ρίτσαρντσον παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο στο σπίτι του, στο Νέο Μεξικό.
Πώς είδε την επικείμενη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Κιμ; «Μου προκάλεσε κατάπληξη. Είναι τεράστιο στοίχημα, μεγάλο ρίσκο, όμως άξιζε να το πάρει κανείς (...). Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα απ' ό,τι αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις σχέσεις και τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο», σημείωσε ο άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία.
«Είναι αληθινή ευκαιρία», συνέχισε, αλλά «με ανησυχεί η έλλειψη προετοιμασίας και η έλλειψη πειθαρχίας του προέδρου. Πάντως τον συγχαίρω για αυτή την πολύ τολμηρή πρωτοβουλία του, να αποδεχθεί την πρόσκληση» του Κιμ, συνέχισε.
«Όμως δεν πρόκειται για το (τηλεοπτικό ριάλιτι σόου) The Apprentice ή κάποια άλλη εκπομπή της τηλεόρασης ριάλιτι», προειδοποίησε ο Ρίτσαρντσον τον Τραμπ, μέχρι πρότινος παρουσιαστή και σχολιαστή τέτοιων εκπομπών.
Αντιθέτως, «πρόκειται για μια διαπραγμάτευση με έναν απρόβλεπτο ηγέτη, ο οποίος διαθέτει τουλάχιστον 20 πυρηνικά όπλα κι ο οποίος απειλεί τις ΗΠΑ».
Η προοπτική της συνάντησης των δύο ηγετών «είναι αληθινά ασυνήθιστη στη διπλωματία. Συνήθως τα πράγματα γίνονται αντίστροφα -- από κάτω προς τα πάνω», επισήμανε ο Μπιλ Ρίτσαρντσον.
«Ο στόχος μας θα όφειλε να είναι η αποπυρηνικοποίηση, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό είναι ρεαλιστικό. Πρέπει να πιέσουμε εξαιρετικά σθεναρά για να φρεναριστούν, να παγώσουν οι πυρηνικές, βαλλιστικές και συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας».
Για τον συνταξιούχο διπλωμάτη, μια «ένδειξη καλής θέλησης» από μέρους της Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να είναι ο επαναπατρισμός τριών αμερικανών φυλακισμένων του καθεστώτος και ο επαναπατρισμός σορών αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Πόλεμο της Κορέας.
Ωστόσο «πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Βόρεια Κορέα θα ζητήσει κάτι σε αντάλλαγμα», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τον Κιμ, ο Ρίτσαρντσον απάντησε πως «είναι απρόβλεπτος» και «μερικές φορές» μοιάζει «παράλογος», πάντως «είναι υποτιμημένος».
«Θεωρούσα εδώ και πολύ καιρό πως έχει σχέδιο, όραμα για το μέλλον, κι είναι προφανές πως αυτή είναι η περίπτωση. Εξελίχθηκε, μεταβλήθηκε από έναν ηγέτη που έριχνε βόμβες σε έναν άνδρα που διαθέτει στρατηγικό όραμα. Τα κατάφερε μάλλον καλά πρόσφατα στην επανέναρξη της διπλωματίας με τη Βόρεια Κορέα στους (χειμερινούς) Ολυμπιακούς Αγώνες» της Πιοντσάν, συμπλήρωσε.
Οι Βορειοκορεάτες «πάντα ήθελαν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το αίτημα για τη σύνοδο κορυφής εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Βόρειας Κορέας για να είναι σε θέση να πει «είμαστε παίκτες πρώτης τάξεως, οφείλετε να συναλλάσσεστε μαζί μας».
Ο Ρίτσαρντσον έσπευσε να προσθέσει όμως πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε πως δεν θα πέσουμε σε παγίδα που θα στήσουν οι Βορειοκορεάτες», οι οποίοι «είναι πολύ ικανοί στην τέχνη να διαπραγματεύονται συμφωνίες και μετά να αποσύρονται» από αυτές.
Η κύρια ανησυχία του Ρίτσαρντσον είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε να συναντηθεί με τον Κιμ χωρίς να το σκεφτεί.
«Πρέπει να έχει στρατηγική, με ανησυχεί (...) όλη αυτή η τρικυμία στον Λευκό Οίκο αλλά και το προσωπικό στιλ του δεν φτάνουν (...). Δεν μπορεί να συνεχίζει να πηγαίνει έτσι, με το κεφάλι κάτω, να συνεχίζει τις αναρτήσεις στο Twitter», έκρινε.
«Ο υπουργός Εξωτερικών (Ρεξ Τίλερσον) πρέπει να διεξαγάγει τις συζητήσεις. Πρέπει να υπάρξει αντιπροσώπευση των ένοπλων δυνάμεων. Ο πρόεδρος θα όφειλε να συγκροτήσει μια ομάδα και να ακολουθήσει συνεκτική στρατηγική (...) Δεν πρόκειται για τηλεοπτικό ριάλιτι σόου, αλλά για μια διαπραγμάτευση μείζονος σημασίας για την πιο φλέγουσα κρίση που άπτεται της εθνικής ασφάλειας (των ΗΠΑ) στον κόσμο σήμερα», επέμεινε ο Μπιλ Ρίτσαρντσον.
Και πρόσθεσε: «το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος είναι να καλέσει τον (πρώην) πρόεδρο Μπους και τον (πρώην) πρόεδρο Κλίντον και να τους συμβουλευθεί, να αξιοποιήσει την εμπειρία τους. Δεν πρέπει να το χειριστεί μόνος του».