ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Οι ψευδείς ειδήσεις «ταξιδεύουν» γρηγορότερα από τις πραγματικές (infographic)

Twitter: Οι ψευδείς ειδήσεις «ταξιδεύουν» γρηγορότερα από τις πραγματικές (infographic)
Pixabay

Νέα έρευνα μελετητών του MIT αποκάλυψε πως οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) εξαπλώνονται ευκολότερα και ταχύτερα σε σχέση με τις πραγματικές όσον αφορά το Twitter και μάλιστα με αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο ανάμεσά τους.

«Διαπιστώσαμε ότι το ψέμα διαχέεται μαζικότερα, ταχύτερα και ευρύτερα από την αλήθεια σε όλες τις κατηγορίες πληροφοριών και σε πολλές περιπτώσεις» αναφέρει ο καθηγητής του MIT, Sinan Aral.

Επιπλέον οι μελετητές ανακάλυψαν πως η εξάπλωση των fake news δεν οφείλεται τόσο στα ρομπότ που είναι προγραμματισμένα να τα διαδίδουν. Αντιθέτως, η διάδοση γίνεται από τους χρήστες του Twitter οι οποίοι έχουν την τάση να κοινοποιούν ανακριβείς ειδήσεις.

«Όταν αφαιρέσαμε όλα τα ρομπότ από το σύνολο των δεδομένων μας, προέκυψαν οι διαφορές ανάμεσα στην διάδοση των ψευδών και των πραγματικών νέων» δήλωσε ο Soroush Vosoughi.

Νέο online παιχνίδι «εμβόλιο» κατά των fake news

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ψευδείς ειδήσεις έχουν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να κοινοποιηθούν από ό,τι οι πραγματικές. Επίσης, τα αληθινά νέα χρειάζονται έξι φορές περισσότερο για να προσεγγίσουν 1.500 άτομα σε σχέση με τα fake news.

19236109


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ