Twitter: Οι ψευδείς ειδήσεις «ταξιδεύουν» γρηγορότερα από τις πραγματικές (infographic)
Νέα έρευνα μελετητών του MIT αποκάλυψε πως οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) εξαπλώνονται ευκολότερα και ταχύτερα σε σχέση με τις πραγματικές όσον αφορά το Twitter και μάλιστα με αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο ανάμεσά τους.
«Διαπιστώσαμε ότι το ψέμα διαχέεται μαζικότερα, ταχύτερα και ευρύτερα από την αλήθεια σε όλες τις κατηγορίες πληροφοριών και σε πολλές περιπτώσεις» αναφέρει ο καθηγητής του MIT, Sinan Aral.
Επιπλέον οι μελετητές ανακάλυψαν πως η εξάπλωση των fake news δεν οφείλεται τόσο στα ρομπότ που είναι προγραμματισμένα να τα διαδίδουν. Αντιθέτως, η διάδοση γίνεται από τους χρήστες του Twitter οι οποίοι έχουν την τάση να κοινοποιούν ανακριβείς ειδήσεις.
«Όταν αφαιρέσαμε όλα τα ρομπότ από το σύνολο των δεδομένων μας, προέκυψαν οι διαφορές ανάμεσα στην διάδοση των ψευδών και των πραγματικών νέων» δήλωσε ο Soroush Vosoughi.
Νέο online παιχνίδι «εμβόλιο» κατά των fake news
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ψευδείς ειδήσεις έχουν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να κοινοποιηθούν από ό,τι οι πραγματικές. Επίσης, τα αληθινά νέα χρειάζονται έξι φορές περισσότερο για να προσεγγίσουν 1.500 άτομα σε σχέση με τα fake news.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης
Ακυρώσεις πτήσεων της AEGEAN από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
14:27
Επίθεση στο Ιράν: Σε εγρήγορση η Αθήνα για την ασφάλεια κρίσιμων στόχων στην Ελλάδα
14:18
ΣΥΡΙΖΑ: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ
14:16
«Βρυχηθμός του Λιονταριού»: ΗΠΑ και Ισραήλ σφυροκοπούν το Ιράν – Οργισμένη απάντηση με πυραύλους από την Τεχεράνη
14:15