ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το 2014 ανακλήθηκε απόφαση του Πούτιν για κατάρριψη αεροπλάνου

Γιατί το 2014 ανακλήθηκε απόφαση του Πούτιν για κατάρριψη αεροπλάνου
EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Το 2014 ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε διατάξει την κατάρριψη ενός αεροσκάφους, το οποίο φερόταν να μεταφέρει μία βόμβα και είχε ως στόχο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, όπως δήλωσε και ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πούτιν», το οποίο διαρκεί δύο ώρες και κυκλοφόρησε την Κυριακή στα ρωσικά μέσα, ο Ρώσος πρόεδρος αφηγείται στον δημοσιογράφο Αντρέι Κοντράσοφ πως έλαβε, στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, μία τηλεφωνική κλήση από τους αξιωματούχους ασφαλείας που ήταν υπεύθυνοι για τους Ολυμπιακούς, λίγο πριν την αρχή της Τελετής Έναρξης.

«Μου είπαν πως ένα αεροπλάνο από την Ουκρανία με προορισμό την Κωνσταντινούπολη έχει καταληφθεί και οι αεροπειρατές απαιτούν να προσγειωθούν στο Σότσι».

Οι πιλότοι του Boeing 737-800 της τουρκικής εταιρείας Pegasus Airlines που ταξίδευε από το Χάρκοβο στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε πως ένας από τους επιβάτες είχε μια βόμβα και το αεροπλάνο έπρεπε αναγκαστικά να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς το Σότσι, δήλωσε ο Κοντράσοφ στο ντοκιμαντέρ.

Στο εν λόγω αεροσκάφος επέβαιναν 110 επιβάτες, ενώ στο στάδιο είχαν συγκεντρωθεί 40.000 άτομα για να παρακολουθήσουν την Τελετή Έναρξης.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης πως ζήτησε τη συμβουλή των αξιωματούχων ασφαλείας και του είπαν πως το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τέτοιου είδους συζητήσεις περιλαμβάνει την κατάρριψη του εκάστοτε αεροπλάνου:

«Τους είπα να ενεργήσουν βάσει του σχεδίου» και πρόσθεσε πως λίγο μετά έφτασε στο ολυμπιακό στάδιο μαζί με τους αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Λίγο μετά, ο Ρώσος πρόεδρος έλαβε ένα δεύτερο τηλεφώνημα, από το οποίο πληροφορήθηκε πως ήταν ένας λάθος συναγερμός καθώς ο επιβάτης ήταν μεθυσμένος και το αεροπλάνο θα συνέχιζε την πτήση προς την Τουρκία…

Όσα ειπώθηκαν στην ταινία επιβεβαιώθηκαν και από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ