ΚΟΣΜΟΣ

Γονείς Έλληνα στρατιωτικού στο Spiegel: Ελπίζουμε σε ένα θαύμα, στα μάτια μας είναι ένας ήρωας

Γονείς Έλληνα στρατιωτικού στο Spiegel: Ελπίζουμε σε ένα θαύμα, στα μάτια μας είναι ένας ήρωας
Φωτογραφία αρχείου Engin Ozmen/Dogan News Agency via REUTERS

Δηλώσεις των γονέων ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που παράλληλα παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση.

«Ελπίζουμε σε ένα θαύμα» είπαν οι γονείς του στρατιωτικού, αναφερόμενοι στην απελευθέρωση των δύο παιδιών.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών προκάλεσε «βαριά κρίση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως «πολιτικοί εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία ενδέχεται να κρατήσει τους δύο στρατιώτες ως ομήρους, όπως και στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, προκειμένου να εκβιάσει» τη χώρα για την ανταλλαγή με τους οκτώ φερόμενους ως Τούρκους πραξικοπηματίες.

«Η Ελλάδα προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στις πιέσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κάθε φορά όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους: ισχυρίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» αναφέρει το Spiegel.

«Είμαστε απλοί άνθρωποι που ζούσαν μια ήσυχη ζωή...»

«Το πρωί της 2ας Μαρτίου, στις 11 το πρωί, ένας ταξίαρχος και δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού μας ενημέρωσαν ότι ο γιος μας και ένας συνάδελφός του συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία, ενώ ήταν σε περιπολία, καθώς πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα προς την Τουρκία. Οι άνδρες μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Δεν είναι ασυνήθιστο να χάνονται στρατιώτες στη γειτονική χώρα – ειδικά το χειμώνα, όταν πέφτει το χιόνι και η ορατότητα είναι κακή. Η Τουρκία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν τέτοια γεγονότα ήρεμα. Σε λίγες μέρες ο γιος σας θα επιστρέψει, μας είπαν», δήλωσε μητέρα του στρατιωτικού.

Όπως συμπλήρωσε η ίδια, το αρχικό καθησυχαστικό κλίμα δεν άργησε να αλλάξει.

«Είμαστε απλοί άνθρωποι που ζούσαν μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη» είπε η ίδια, συμπληρώνοντας: «Τώρα έχουμε μπει σε αυτή τη θύελλα, καλούν συνέχεια πολιτικοί, ιερείς φίλοι, συγγενείς, δημοσιογράφοι…».

Μάλιστα, οι γονείς του στρατιωτικού αναφέρουν ότι: «Στα μάτια μας είναι ένας ήρωας και περιμένουμε ο γιος μας να επιστρέψει σε λίγες ημέρες». Δεν κρύβουν, επίσης, ότι προσεύχονται για ένα θαύμα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο 29χρονος στρατιωτικός ζει με τους γονείς του, ενώ στο δωμάτιό του, στρατιωτικές στολές κρέμονται στην ντουλάπα και θρησκευτικές εικόνες κρέμονται πάνω από το κρεβάτι του.

«Είναι ένα χαρούμενο, φιλικό αγόρι», λέει η μητέρα του, περιγράφοντας το γιο της. «Περνούσε πολύ χρόνο με φίλους, είχε πάθος για την ΑΕΚ και πάνω απ’ όλα, αγαπούσε τη δουλειά του ως στρατιώτης. Είχε μπει στο στρατό σε ηλικία 18 ετών. Ποτέ δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την δουλειά ή το χρόνο υπηρεσίας».

Με πληροφορίες από την DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ