ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Όριο στις βίζες σε χώρες εκτός ΕΕ που δεν δέχονται πίσω μετανάστες

Κομισιόν: Όριο στις βίζες σε χώρες εκτός ΕΕ που δεν δέχονται πίσω μετανάστες
REUTERS/Hani Amara

Προειδοποιήσεις προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν δέχονται να επαναπατρίσουν μετανάστεςστους οποίους δεν παραχωρείται άσυλο, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως η κίνηση θα έχει αντίκτυπο σε ότι αφορά τις βίζες που παίρνουν.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανέφερε πως αρχικά θα μειωθούν οι βίζες που δίνονται σε αξιωματούχους και κατόπιν στον γενικό πληθυσμό τους, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η άφιξη σχεδόν δύο εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2015 και μετά, έχει προκαλέσει πολιτικούς σεισμούς σε όλη την Ευρώπη, όπου πολλές κυβερνήσεις δέχονται όλο και πιο έντονες πιέσεις να επαναπατρίζουν περισσότερους εξ όσων δεν λαμβάνουν άσυλο ή καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να εξασφαλιστεί η συνεργασία των χωρών διέλευσης και των χωρών καταγωγής των μεταναστών, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις ή προβλήματα ασφαλείας.

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, η οποία κατά το δημοσίευμα θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν θα δίνονται πολύ λιγότερες βίζες σε μέλη των ελίτ τους - διπλωμάτες, ή πρόσωπα με υπηρεσιακά διαβατήρια - για μια περίοδο αρχικά τριών μηνών. Εάν αυτό δεν φέρνει αποτέλεσμα, θα μειώνονται επίσης οι θεωρήσεις εισόδου που δίνονται στους πολίτες κάθε χώρας.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα την ενημερώνουν εάν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τρίτη χώρα στην οποία προσπαθούν να επαναπατρίσουν μετανάστες που δεν έχουν μπορέσει να λάβουν άσυλο. Η Κομισιόν θα αποφασίζει κατόπιν για την αντίδραση της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ