ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: Ελλάδα και πΓΔΜ πρέπει να μοιραστούν την «πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας»

Ντιμιτρόφ: Ελλάδα και πΓΔΜ πρέπει να μοιραστούν την «πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ κάλεσε την Ελλάδα να μοιραστεί την «πολιτιστική κληρονομιά» της Μακεδονίας με την χώρα του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ΥΠΕΞ, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

«Είμαστε δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιραστεί, μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν υπό τον όρο αυτόν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα ή θέτουν διαφορετική έμφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικολά Ντιμιτρόφ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τι εννοεί με τον όρο αυτό.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το όνομα της πΓΔΜ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση με την χώρα μας αλλάζει καθημερινά και πως τα Σκόπια επιδιώκουν να επιτευχθεί ένας «αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές».

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του κράτους της "Μακεδονίας" και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα» είπε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, σημειώνοντας πως η διάκριση «θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να μην εμπεριέχει ζητήματα ταυτότητας και στις δύο πλευρές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ