ΚΟΣΜΟΣ

Άνγκελα Μέρκελ: Οι πέντε σταθμοί στην καριέρα της «σιδηράς κυρίας»

Άνγκελα Μέρκελ: Οι πέντε σταθμοί στην καριέρα της «σιδηράς κυρίας»
REUTERS/Hannibal Hanschke

Για μία τέταρτη συναπτή θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας εξελέγη σήμερα, Τετάρτη, η Άνγκελα Μέρκελ.

Από τα πρώτα βήματα του «κοριτσιού» του Χέλμουτ Κολ ως το πολιτικό αδιέξοδο του 2017 μεσολαβούν πέντε βασικοί σταθμοί στην καριέρα της.

«Σκότωσε τον πατέρα»

Ο καγκελάριος της επανένωσης Χέλμουτ Κολ την αποκαλούσε «το κορίτσι». Μετά την πτώση του τείχους της εμπιστεύθηκε το πρώτο της υπουργείο. Στη συνέχεια η Μέρκελ, μια επιστήμονας χωρίς ιδιαίτερα χαρισματική προσωπικότητα, ανήλθε γρήγορα στην ιεραρχία του CDU

Όμως, όταν ο Κολ έχασε τις εκλογές του 1998 και βρέθηκε αναμεμειγμένος σε ένα σκάνδαλο με μαύρα ταμεία του κόμματός του, «σκότωσε τον πατέρα» και ανέλαβε την ηγεσία του CDU στις 10 Απριλίου του 2000.

Στις 22 Νοεμβρίου 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την καγκελαρία μετά τη νίκη της επί του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

1568697

EPA PHOTO DPA/TIM BRAKEMEIER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Ημι)οικολογική στροφή

Το 2011 μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας η Μέρκελ ανακοίνωσε προς έκπληξη όλων και παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2022. Μια εντυπωσιακή στροφή με φιλόδοξο στόχο: ως το 2050 οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας να καλύπτονται κατά 80% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όμως σε αυτό το στάδιο η Γερμανία έχει ακόμη ανάγκη τον άνθρακα και δεν θα πετύχει τον στόχο της να μειώσει ως το 2020 κατά 40% σε σχέση με το 1990 τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η κυρία «όχι»

Αντιμέτωπη με την κρίση χρέους στην Ελλάδα η Μέρκελ εμφανίστηκε αδιάλλακτη και επέβαλε στην Αθήνα δραστικά μέτρα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη της χώρας.

Παρά τις πιέσεις της Γαλλίας να χαλαρώσει την αυστηρή αυτή πολιτική, η καγκελάριος δεν υποχωρεί, γεγονός που της χάρισε το παρωνύμιο «κυρία όχι».

15721755

EPA/BERND VON JUTRCZENKA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θα τα καταφέρουμε»

Στο τέλος του καλοκαιριού του 2015 η Μέρκελ αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Στο όνομα του ανθρωπισμού και παρά τις επικρίσεις των Ευρωπαίων αλλά και πολλών Γερμανών, είπε τη διάσημη φράση της «θα τα καταφέρουμε».

Στόχο είχε να τονίσει την ικανότητα της Γερμανίας να δεχθεί και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες αυτού. Αφού την επανέλαβε αρκετές φορές, τελικά την απέρριψε διότι «πλέον έγινε ένα απλό σύνθημα», «κενό νοήματος».

Και εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών μέρους του πληθυσμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, η Μέρκελ στη συνέχεια αυστηροποίησε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής της.

2017: πολιτικό αδιέξοδο

Το CDU ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017. Όμως κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ η ακροδεξιά είχε αξιοσημείωτη άνοδο.

Σε ένα γεγονός που δεν έχει επαναληφθεί στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επί σχεδόν έξι μήνες, τα δύο μεγάλα κόμματα, το CDU/CSU και το SPD, προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αποδυνάμωση της Μέρκελ έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και διερωτώνται αν θα τα καταφέρει ως το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ