ΚΟΣΜΟΣ

«Απύθμενο χιούμορ όπως το σύμπαν»: Ο ακαδημαϊκός και καλλιτεχνικός κόσμος τιμά τον Στίβεν Χόκινγκ

«Απύθμενο χιούμορ όπως το σύμπαν»: Ο ακαδημαϊκός και καλλιτεχνικός κόσμος τιμά τον Στίβεν Χόκινγκ
EPA/ ANDY RAIN

Άνθρωποι της επιστημονικής και όχι μόνο, κοινότητας, αποχαιρετούν τον διάσημο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών, έναν άνθρωπο με «απύθμενο χιούμορ, όπως το σύμπαν».

Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που επισημαίνουν ότι σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου του 1879, γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αινστάιν, ενώ είναι και η 30η επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας του π.

Ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και επιφανής επιστήμονας έκανε προσιτές τις πολύπλοκες θεωρίες του στο ευρύ κοινό, μέσω του βιβλίου του «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου».

«Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, το έργο και η παρακαταθήκη του οποίου θα ζουν για πολλά χρόνια», ανέφεραν τα τρία του παιδιά Λούσι, Ρομπερτ και Τιμ σε κοινή τους δήλωση.

«Το κουράγιο και η επιμονή του, οι εξαιρετικές του ικανότητες και το χιούμορ του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Κάποτε είχε πει ‘δεν θα ήταν ενδιαφέρον το σύμπαν αν δεν φιλοξενούσε τους ανθρώπους που αγαπάς’. Θα μας λείπει για πάντα».

Δεκάδες άνθρωποι από τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό χώρο αποτίουν φόρο τιμής

«Η απώλειά του άφησε πίσω της ένα πνευματικό κενό. Αλλά δεν είναι άδειο. Σκεφτείτε το ως ένα είδος ενεργειακού κενού που διαπερνά το χωροχρόνο», έγραψε ο επιστήμονας Neil deGrasse Tyson.

Συγκινητικό είναι το αφιέρωμα της NASA στο twitter: «Οι θεωρίες του 'ξεκλείδωσαν' ένα σύμπαν γεμάτο δυνατότητες τις οποίες εμείς και ο κόσμος εξερευνούμε. Είθε να συνεχίσεις να πετάς σαν τον σούπερμαν στη μικροβαρύτητα, όπως εσύ είχες πει στους αστροναύτες στον Διαστημικό Σταθμό το 2014».

Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός ανέβασε μια φωτογραφία του διάσημου φυσικού, να απολαμβάνει τη μηδενική βαρύτητα σε μία διαστημική πτήση το 2007, γράφοντας στη λεζάντα πως ο Χόκινγκ «μας έδειξε ότι δεν υπάρχουν όρια στο να πετύχουμε τα όνειρά μας».

Ηγέτες από όλο τον κόσμο και άνθρωποι των επιχειρήσεων αποχαιρέτησαν επίσης τον Χόκινγκ.

«Καλή διασκέδαση ανάμεσα στα αστέρια», έγραψε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο twitter.

«Ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ ήταν ένας εξαιρετικός επιστήμονας και ακαδημαϊκός. Η αντοχή του ενέπνευσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η απώλειά του είναι τρομερή. Η πρωτοποριακή δουλειά του έκανε τον κόσμο καλύτερο. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τη θλίψη του, με τον εκπρόσωπό του να ανακαλεί το περιστατικό κατά το οποίο ο Χόκινγκ «επέμεινε και κατάφερε να εκπληρώσει την επιθυμία του να ανέβει το Σινικό Τείχος, έχοντας βοηθό».

«Ο κόσμος έχασε ένα υπέροχο μυαλό και έναν λαμπρό επιστήμονα», έγραψε ο CEO της Google Sundar Pichai.

«Σχεδόν τον σκότωσα και εκείνος εμένα, πριν από 15 χρόνια, όταν το αναπηρικό του αμαξίδιο ξεπρόβαλε ανάμεσα από δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο Cambridge, και εγώ ήμουν στο ποδήλατό μου. Σταμάτησα την τελευταία στιγμή. 100% δικό του λάθος», έγραψε η Αιγυπτιολόγος Sarah Parcak.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας και Βαρύτητας του Πανεπιστημίου του Πορτσμουθ και πρώην φοιτητής στο Cambridge, David Wands, θυμάται πως τα πλήθη συνέρρεαν και συνωστίζονταν μέχρι και στις σκάλες του αμφιθεάτρου για να ακούσουν αυτόν τον σπουδαίο άντρα.

«Απύθμενο χιούμορ όπως το σύμπαν»

Αλλά και οι σταρ αποτίουν φόρο τιμής στον Χόκινγκ. «Χάσαμε έναν πραγματικά υπέροχο άνθρωπο, έναν σπουδαίο επιστήμονα και τον πιο αστείο άνθρωπο που είχα ποτέ την ευχαρίστηση να γνωρίσω. Η αγάπη και οι σκέψεις μου είναι με την υπέροχη οικογένειά του», έγραψε ο Eddie Redmayne, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για την ενσάρκωση του Χόκινγκ στην ταινία «Η Θεωρία των Πάντων» το 2014.

hawking

Πηγή: REUTERS/Andrew Winning/File

Η Cher έγραψε για ένα απίστευτο γεύμα που μοιράστηκαν κάποτε οι δυο τους, ενώ η Katy Perry περιέγραψε την απώλειά του ως «μια μεγάλη μαύρη τρύπα στην καρδιά μου, μερικές ώρες πριν την ημέρα του Πι».

«Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που έχει γεννηθεί ποτέ επέστρεψε στα αστέρια. Είναι σημαντική απώλεια για την επιστημονική κοινότητα και ήταν ήρωας για πολλούς ακόμα», έγραψε ο σταρ του Star Trek George Takei.

Ο Χόκινγκ είχε εμφανιστεί επίσης στους “Simpsons” αλλά και στο “Futurama”. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Al Jean, ο οποίος επεσήμανε το απύθμενο χιούμορ του επιστήμονα.

Έκανε επίσης αρκετές γκεστ σταρ εμφανίσεις στη δημοφιλή σειρά “The Big Bang Theory”, η οποία ανήρτησε μια φωτογραφία με τον ίδιο περικυκλωμένο από όλο το καστ.

Αλλά και η ρεπόρτερ της Huffington Post, Ashley Feinberg θυμάται το σπουδαίο χιούμορ του. «Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα για τον Χόκινγκ είναι ότι ήταν κακός με τους σωστούς ανθρώπους», έγραψε, προσθέτοντας πως «απολάμβανε να πατάει πάνω στα δάχτυλα των ανθρώπων που δεν συμπαθούσε με το αμαξίδιό του, κάτι το οποίο υποτίθεται ότι έκανε και με τον πρίγκηπα Κάρολο. Σημείωσε ακόμα, επικαλούμενη μια βιογραφία του, ότι ένα από τα πράγματα για το οποίο μετάνιωνε, ήταν ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να πατήσει πάνω στα δάχτυλα της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Sense of humor 'as vast as the universe': Tributes flood in as world remembers Stephen Hawking, By Euan McKirdy and Lauren Said-Moorhouse, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ