ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι μαθητές λένε «όχι» στα όπλα: Συντονισμένη διαμαρτυρία σε 3.000 σχολεία

ΗΠΑ: Οι μαθητές λένε «όχι» στα όπλα: Συντονισμένη διαμαρτυρία σε 3.000 σχολεία
REUTERS/Joe Skipper

Μια μεγαλειώδης διαμαρτυρία κατά της οπλοκατοχής οργανώθηκε στις ΗΠΑ, με μαθητές από 3.000 και πλέον σχολεία να βγαίνουν από τις διδακτικές αίθουσες την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τα μακελειά στα σχολεία και να ζητήσουν αυστηροποίηση των νόμων.

Η διαμαρτυρία αυτή πραγματοποιήθηκε στις 10πμ και έρχεται μετά από το μακελειό σε λύκειο της Φλόριντα τον περασμένο μήνα.

«Δεν συζητάμε για τη Δεξιά εναντίον της Αριστεράς. Αυτό είναι ένα θέμα δημόσιας ασφάλειας» είπε η Κέιτ Γουίτμαν, μαθήτρια της πρώτης λυκείου στο σχολείο ΛαΓκουάρντια στη Νέα Υόρκη.

«Συνεργαζόμαστε, κάτι που έχουμε να δούμε από τους ενήλικες εδώ και πάρα πολύ καιρό» συμπλήρωσε η ίδια, όπως μεταδίδει το CNNi.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία αυτή έχουν τρία βασικά αιτήματα:

• Την απαγόρευση των όπλων επιθετικού τύπου
• Τον έλεγχο του ιστορικού όσων θέλουν να αγοράσουν όπλο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο
• Η θεσμοθέτηση νόμου που θα επιτρέπει στα δικαστήρια να αφοπλίζουν πολίτες που επιδεικνύουν σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς.

Οι μαθητές είχαν προαποφασίσει ότι θα μείνουν έξω από τις τάξεις τους για 17 λεπτά ακριβώς – ένα για κάθε άνθρωπο που χάθηκε στο μακελειό της Φλόριντα ακριβώς πριν ένα μήνα.

Οι μαθητές του εν λόγω σχολείου δήλωσαν συγκλονισμένοι από την συμπαράσταση. «Υπάρχει μια “θάλασσα” ανθρώπων παντού. Δεν μπορείς καλά-καλά να δεις το έδαφος… Αυτό μας δείχνει ότι δεν είμαστε μόνοι» είπε ο Σαμ Ζάιφ, μαθητής του λυκείου της Στόουνμαν Ντάγκλας.

Στο Χόμποκεν της Νέας Υόρκης, οι μαθητές φώναζαν: «Είμαι σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι σφαίρες» ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Κιμωλίες όχι όπλα!».

Την ίδια ώρα, μαθητές από την πολιτεία του Μέριλαντ περπάτησαν μέχρι τον κοντινότερο σταθμό και επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο για να ταξιδέψουν μέχρι τον Λευκό Οίκο.

«Θέλουμε αλλαγή!» φναζαν οι μαθητές που βρέθηκαν στην Ουάσινγκτον.

Mε πληροφορίες από They've had enough. Students across country walk out to demand new gun laws

ΔΗΜΟΦΙΛΗ