ΚΟΣΜΟΣ

Frontex: 1.600 παράνομες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Φεβρουάριο

Frontex: 1.600 παράνομες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Φεβρουάριο
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Την παράνομη είσοδο 3.400 μεταναστών στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε η Frontex για το μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, ο συνολικός αριθμός των παράνομων διελεύσεων τους δύο πρώτους μήνες του 2018 μειώθηκε στις 12.000, κυρίως λόγω της μείωσης της μεταναστευτικής πίεσης στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των αφίξεων διαμέσου της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου που αφορά κυρίως τα ελληνικά νησιά, ανερχόταν σε 1.600, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο του 2017. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους εισήλθαν περισσότεροι από 3.900 μετανάστες η ΕΕ μέσω της εν λόγω οδού, 11% περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Σύμφωνα με τη Frontex, οι περισσότεροι από τους μετανάστες αυτούς προέρχονταν από την Τουρκία και τη Συρία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, ο αριθμός των διελεύσεων παρέμεινε «σχετικά χαμηλός» τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Frontex, καθώς εντοπίστηκαν μόλις 150 μετανάστες. Όπως σημειώνεται, οι περιορισμένες αφίξεις οφείλονται κυρίως στη στενή συνεργασία για τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Επιπλέον, σημαντική μείωση καταγράφηκε στις αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία τον προηγούμενο μήνα, μέσω της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου. Οι παράνομες διελεύσεις έπεσαν τον Φεβρουάριο κάτω από τις 800, λιγότερες από το ένα δέκατο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου έφτασε τις 5.200 μειωμένος κατά 61% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εν λόγω μείωση οφείλεται στη λήψη μέτρων από τη λιβυκή ακτοφυλακή αλλά και στις κακές καιρικές συνθήκες.

Τέλος, στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία μειώθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας τους 1.050. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018 καταγράφηκαν 2.500 παράνομες διελεύσεις στη γραμμή της Δυτικής Μεσογείου, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ