ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις Σόιμπλε για τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου

Αποκαλύψεις Σόιμπλε για τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου
Sebastien Pirlet / Reuters

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε συνεχίζει να είναι επικριτικός κατά της ελληνικής ηγεσίας και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμανός υπουργός έδωσε συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες και σε σχέση με ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί σήμερα Τρίτη (20.10.2015) το βράδυ στο ARTE για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι μήνες διαπραγματεύσεων.

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε αναμενόμενη την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ενώ σχολίασε και τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως "το τελευταίο εξάμηνο κατά το οποίο ήταν στην εξουσία, ήταν πολύ διστακτικός".
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Liberation γιατί η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία, δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, ο Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίαζε έως το 2009 ήταν μια οικονομία της οποίας η επιβίωση δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά παραγωγικά μέσα της.

"Όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά με την προϋπόθεση να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι οι Έλληνες, παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό».

Αναφερόμενος στην συμφωνία της 13ης Ιουλίου, αποκάλυψε ότι «και οι δεκαοκτώ υπουργοί Οικονομικών, αν δεν μετρήσουμε τον Έλληνα υπουργό, όλοι συμφώνησαν να απαιτήσουμε η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Ήταν αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ήθελε να τους εκπληρώσει: το υποσχέθηκε κατά καιρούς, αλλά δεν το έκανε. Όσο για το αν θα ήταν καλύτερη λύση να μείνει εκτός ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα – να κάνει ένα timeout - 15 υπουργοί Οικονομικών μοιράζονταν αυτή την άποψη. Μόνο οι υπουργοί της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για γερμανική δικτατορία. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα στη χειρότερη περίπτωση ή παρανόηση, στην καλύτερη περίπτωση».