ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για τις πρώτες κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην Αφρίν

Καταγγελίες για τις πρώτες κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην Αφρίν
REUTERS/Khalil Ashawi

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους προκάλεσαν σήμερα ζημιές και έριξαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της πόλης Αφρίν, ανακοίνωσε ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στην Αφρίν.

Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στην ανακοίνωση στο Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν».

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους ελέγχουν πλέον το σύνολο της πόλης Αφρίν, μετέδωσαν εξάλλου πριν από λίγο ανταποκριτές του AFP.

Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Αφρίν

Δύο ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που εισήλθαν σήμερα το πρωί στην Αφρίν διαπίστωσαν την παρουσία Σύρων μαχητών που είναι σύμμαχοι με την Άγκυρα και Τούρκων στρατιωτών σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτοί πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών.

Δύο τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονταν εξάλλου σταθμευμένα μπροστά από επίσημο κτίριο της πόλης.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 08:30» και πρόσθεσε ότι γίνονταν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών.

Ερντογάν: Το Αφρίν βρίσκεται πλέον υπό πλήρη έλεγχο των Σύρων ανταρτών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ