ΚΟΣΜΟΣ

Στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος MED Surveyor

Στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος MED Surveyor
REUTERS/Cyprus Public Information Office/Handout/File Photo

Στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Λεμεσού, το ερευνητικό σκάφος  MED Surveyor. Το σκάφος άρχισε ήδη τις έρευνες σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Λεμεσού.

Το MED Surveyor μαζί με το Ocean Investigator έχουν ναυλωθεί από τον αμερικανικό κολοσσό ΕxxonMobil για τη διενέργεια αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών ερευνών σε τρεις δυνητικούς στόχους γεώτρησης στο τεμάχιο 10. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Το σκάφος, υπό σημαία Παναμά, που θα διενεργήσει αρχαιολογικές έρευνες, δηλώθηκε ότι θα παραμείνει στο λιμάνι έως και τις 24 Μαρτίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο λιμενάρχης, αυτή είναι μια συνήθης πρακτική και δεν σημαίνει ότι το σκάφος θα παραμείνει ελλιμενισμένο για όλο το δεκαήμερο.

Το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και θα παραλάβει αναγκαίο εξοπλισμό. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ενώ έπλεε χθες ανοικτά της Τουρκίας είχε κλείσει τα συστήματα αναγνώρισης για 24 ώρες και τα άνοιξε τα ξημερώματα, ανοικτά του Ακρωτηρίου Λεμεσού.

Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες με τη χρήση υποβρύχιων ρομπότ στα σημεία όπου αναμένεται να γίνουν γεωτρήσεις.

Το δεύτερο σκάφος, το Ocean Surveyor, που θα διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες, βρίσκεται ανοικτά της Χάιφα και διεξάγει έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ. Οι γεωτρήσεις της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ