ΚΟΣΜΟΣ

DW: Παράταση στους ελέγχους πτήσεων από Ελλάδα σκέφτεται το Βερολίνο

DW: Παράταση στους ελέγχους πτήσεων από Ελλάδα σκέφτεται το Βερολίνο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απαραίτητους συνεχίζει να θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση τους ελέγχους πτήσεων από την Ελλάδα, τουλάχιστον για όσο καιρό «δεν ελέγχονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Τη θέση του νέου υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα για όσο καιρό η Ε.Ε. δεν ελέγχει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορά της, συμμερίζεται και η καγκελάριος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης συντακτών, η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών συμφώνησαν ότι αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητη η παράταση του ελέγχου των γερμανικών συνόρων, «επειδή η προστασία των εξωτερικών συνόρων, για την οποία συνεργαζόμαστε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, δεν έχει ολοκληρωθεί». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η καγκελάριος, μιλώντας την ημέρα της ορκωμοσίας της στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόραση ZDF, εξέφρασε τη λύπη της που δεν διασφαλίστηκε ο σχετικός έλεγχος πριν από το 2015, πριν δηλαδή τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία μέσω της βαλκανικής οδού.

Οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από την Ελλάδα επιβλήθηκαν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.

Το συμπέρασμα από τα λεγόμενα του Ζάιμπερτ αλλά και του εκπροσώπου από το υπουργείο Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ είναι ότι παράλληλα με τα χερσαία σύνορα θα παραταθούν πιθανότατα και οι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από Ελλάδα.

«Το καθεστώς των ελέγχων εκπνέει μέσα Μαΐου» ανέφερε ο Ντίμροτ. «Το εάν χρειαστεί παράταση θα αποφασιστεί μέσα με τέλος Απριλίου, επειδή υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης (στην ΕΕ) πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κι αυτό παίρνει διαδικαστικά χρόνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ