ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις για την αποφυγή νέας παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις για την αποφυγή νέας παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
EPA

Οι ηγέτες του Κογκρέσου και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, διαπραγματεύονται έντονα προκειμένου να βρουν συμβιβαστικές λύσεις για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το νομοσχέδιο των δαπανών οικονομικού ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το “Politico.”

Στο επίκεντρο της διαπραγματευτικής προσπάθειας, βρίσκεται η αποφυγή μιας ενδεχόμενης παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την Παρασκευή.

Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, αναφέρουν ότι το νέο νομοσχέδιο δαπανών είναι δύσκολο να περιλαμβάνει προβλέψεις για την χρηματοδότηση της ασφαλιστικής αγοράς, που στηρίζει την εφαρμογή του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare). Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό, ως “ένα από τα βάρη” για την επίτευξη συμφωνίας, παρά την προσπάθεια που έγινε χθες, από τον πρόεδρο Τραμπ, ώστε να συμπεριληφθεί η σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων το Σαββατοκύριακο, να συμπεριλάβουν μία διάταξη που θα προστατεύει τους νεαρούς παράνομους μετανάστες που είναι γνωστοί κι ως «Ονειροπόλοι» από το ενδεχόμενο απέλασής τους, για το χρονικό διάστημα 2,5 ετών. Η κίνηση αυτή του Τραμπ, έγινε προς τους Δημοκρατικούς, σε αντάλλαγμα για ενδεχόμενη υποστήριξή τους, στην έγκριση χρηματοδότησης οικονομικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί εμφανίστηκαν αρνητικοί στην υποστήριξη της παραπάνω πρόβλεψης χρηματοδότησης του τείχους και οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, είναι έτοιμοι να την αποσύρουν.

Από την άλλη μεριά, οι ψήφοι των Δημοκρατικών είναι αναγκαίοι, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο των δαπανών.

Επίσης, αναμένεται να μην υλοποιηθεί και η πρόταση χρηματοδότησης μιας γιγαντιαίας υποδομής μεταφορών μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι (Gateway Project), οικονομικού ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων, με δεδομένη την απειλή του προέδρου Τραμπ για την άσκηση βέτο.

Έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί και οι προτάσεις των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων για την διακοπή της χρηματοδότησης των γονεϊκών προγραμμάτων (Planned Parenthood), αλλά και την μείωση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι λεγόμενες “πόλεις καταφύγια” που προστατεύουν παράνομους μετανάστες.

Οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο, απορρίπτουν επίσης προτάσεις που προέρχονται τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο κι από τους Δημοκρατικούς για την χρηματοδότηση προγραμμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μια ουσιαστική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η τρίτη παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέσα σ’ ένα τρίμηνο. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την πίεση που ασκεί ο χρόνος, καθώς απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες, μέχρι την λήξη της προθεσμίας χρηματοδότησης που είναι ενεργή, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν περιέγραψε το νομοσχέδιο δαπανών, σε μία σπάνια συνάντηση των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, χθες το βράδυ. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει σήμερα (τοπική ώρα Ουάσινγκτον), με τους Ρεπουμπλικάνους ν’ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μέχρι την δημοσιοποίησή του.

Η πίεση του που ασκεί ο χρόνος στην Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έντονη, καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι αύριο, προκειμένου ν’ αποφευχθεί μία πιθανή καθυστέρηση ή καταψήφισή του στην Γερουσία. Επί τη βάσει των σημερινών αριθμητικών συσχετισμών, αρκεί η αρνητική ψήφος ενός και μόνο Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή για να προκληθεί παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό αποδείχτηκε, τον προηγούμενο μήνα όταν η αρνητική στάση του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Ραντ Πολ από το Κεντάκι, ήταν αρκετή για να προκαλέσει, την παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για αρκετές ώρες.

Οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο, αφιέρωσαν σημαντικό μέρος της προσπάθειας που κατέβαλαν χθες προκειμένου να “γεφυρώσουν” τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, κινούμενοι προς την κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να ενσωματωθεί στο αναφερόμενο νομοσχέδιο, ο νόμος που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον οποίο κι αναβαθμίζεται το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, στο Καπιτώλιο. Αρκετοί στην Γερουσία διαφωνούν με το νόμο αυτό, με τους διαπραγματευτές να εμφανίζονται αποφασισμένοι να το αφήσουν εκτός του πλαισίου της επιδιωκόμενης συμφωνίας.

Οι προσπάθειες γύρω από την σταθεροποίηση ενός πλαισίου για το πρόγραμμα Obamacare, συνεχίστηκαν στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους Ρεπουμπλικάνους να καταθέτουν προτάσεις, μέχρι και χθες το απόγευμα. Μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρεγκ Γουόλντεν συναντήθηκαν με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, για την ενσωμάτωση των επιδοτήσεων του Obamacare, στο νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δεν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για μία τέτοια εξέλιξη. “Προσπαθώ να διασφαλίσω ότι θα υπάρξουν μέτρα οικονομικής σταθεροποίησης. Στην αντίθετη περίπτωση, τα ασφάλιστρα για την υγεία θ’ αυξηθούν δραματικά. Οι Δημοκρατικοί φίλοι μας, δεν βοηθούν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, καθώς έφευγε από το γραφείο του Μακόνελ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ είχε διαβεβαιώσει έναν από τους γερουσιαστές που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του νομοσχεδίου, τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Λαμάρ Αλεξάντερ από το Τενεσί, ότι υποστηρίζει την αγορά των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται γύρω από το Obamacare. Η διαβεβαίωση αυτή, είχε δοθεί το φθινόπωρο. Εάν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προειδοποιήσει ότι οι πολίτες που έχουν ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας μέσω του Obamacare, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία δραματική αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας, λίγες εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Αλεξάντερ δήλωσε στην Βουλή των Αντιπροσώπων ότι μπορεί ενσωματώσει την πρόβλεψη για το Obamacare κατά τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται μέχρι την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου ή στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να ενσωματωθούν με μία τροπολογία της Γερουσίας, αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, ο ίδιος, έδωσε έμφαση στην ψήφιση της νομοθετικής πρότασής του, από τα μέλη του Κογκρέσου. «Ο μοναδικός μου στόχος είναι ότι θέλω οι γερουσιαστές, αλλά και τα λοιπά μέλη του Κογκρέσου να έχουν μια ευκαιρία να ψηφίσουν», δήλωσε. Οι νέες τιμές των ασφαλίστρων αναμένεται ν’ ανακοινωθούν την 1η Οκτωβρίου. Για το θέμα αυτό, ο ίδιος δήλωσε: «Αυτό θα ανακοινωθεί την 1η Οκτωβρίου, ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Θέλω από τα μέλη του Κογκρέσου ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για μία ψηφοφορία κι αναφορικά με την ευκαιρία που όλοι έχουμε, προκειμένου τα ασφάλιστρα να μειωθούν κατά 40% για τους ανθρώπους που υποφέρουν».

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων, έχουν απαιτήσει νέους περιορισμούς σχετικά με τις προβλέψεις του προγράμματος Obamacare για τις αμβλώσεις, προκειμένου να υποστηρίξουν τις επιδοτήσεις των ασφαλίστρων, για την εφαρμογή ενός νόμου για την υγεία, στον οποίο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, από τα αρχικά στάδια της πολιτικής προώθησής του, από τον Ομπάμα.

Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το πολιτικό κόστος μιας ενδεχόμενης (νέας) παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενόψει των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο κι ενώ το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ, έχει πολωθεί επικίνδυνα.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ