ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μάθημα για ορισμένους

Ερντογάν: Η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μάθημα για ορισμένους
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική απέναντι την Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως ελπίζει η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ «να λειτούργησε ως μάθημα για ορισμένους».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής για την ενέργεια στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια πρότασή του για κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.

«Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να δημιουργήσουν μια κοινή επιτροπή και οι δύο πλευρές θα πρέπει να πάρουν ίσο μερίδιο των πόρων, ανάλογα με τον πληθυσμό τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη έκδοσή της.

Κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας το 2018

O Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας το 2018.
Προσέθεσε δε, ότι θα κάνει τα εγκαίνια του εργοστασίου «πολύ σύντομα» μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, πηγές δήλωσαν πως το πρόγραμμα αυτό, ύψους 20 δισεκ. δολαρίων, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει ντόπιους εταίρους.

Η Rosatom αναζητεί τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας.

Ο σταθμός του Ακούγιου, 4.800 μεγαβάτ, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010.

Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής για την ενέργεια στην Άγκυρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ