ΚΟΣΜΟΣ

Γιοι Μαλτέζας δημοσιογράφου: Η Μαρία Εφίμοβα πρέπει να προστατευτεί

Γιοι Μαλτέζας δημοσιογράφου: Η Μαρία Εφίμοβα πρέπει να προστατευτεί
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI/ FILE PHOTO

Την προστασία των πηγών της μητέρας τους ζητούν οι γιοι της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια, κατόπιν της παράδοσης της Ρωσίδας Μαρία Εφίμοβα στις ελληνικές αρχές αλλά και της σύλληψης του διευθύνοντα συμβούλου της Pilatus Bank Αλί Σαντρ από το FBI.

Oι γιοι της δημοσιογράφου Μάθιου, Άντριου και Πολ αναφέρουν ότι η μητέρα τους είχε καταθέσει ως μάρτυρας στην επιτροπή ΡΑΝΑ του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είχε συσταθεί για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

«Οι θεσμοί της Ευρώπης και της Μάλτας απέτυχαν να προστατεύσουν τη μητέρα μας. Τώρα θα πρέπει να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος με το οποίο θα έπρεπε να είχαν προστατεύσει τη ζωή της» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Εφίμοβα ήταν πληροφοριοδότης της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια, με τους γιους της να σημειώνουν ότι παρότι δεν είναι Ευρωπαία πολίτης αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους.

«Πρέπει να προστατευτεί, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει με τη μητέρα μας» τονίζουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η σύλληψη του Αλί Σαντρ από τις αμερικανικές αρχές τερματίζει την ατιμωρησία του διευθύνοντα συμβούλου της της Pilatus Bank και δικαιώνει το έργο της μητέρας τους.

Επάγγελμα Δημοσιογράφος: Όταν το ρεπορτάζ κοστίζει ζωές

«Συνεπάγεται, όμως, ένα τρομερό κόστος. Μια από τις πηγές της μητέρας μας, μια γυναίκα που εργαζόταν στην Pilatus Bank, βρίσκεται σε ένα κελί στην Αθήνα, και η μητέρα μας είναι νεκρή» σχολιάζουν οι ίδιοι.

Σημειώνουν δε, ότι την ώρα που η αστυνομία της Μάλτας αναζητούσε με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης με «ψευδείς κατηγορίες για υπεξαίρεση μερικών εκατοντάδων ευρώ» ο πρώην εργοδότης της αντιμετώπιζε κατηγορίες για «ξέπλυμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Οι γιοι της δημοσιογράφου τονίζουν, επίσης, ότι ο Σαντρ θα βρεθεί τελικώς αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη μόνο για μερικά από τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Κάτι που, όπως λένε, αποτελεί ένα βήμα για τη δικαίωση του έργου της μητέρας τους.

«Μακάρι η μητέρα μας να ήταν ζωντανή ώστε να μπορούσε να το δει να συμβαίνει», καταλήγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ