ΚΟΣΜΟΣ

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί
EPA/ HORACIO VILLALOBOS

Οι δικαστικές αρχές απήγγειλαν αργά σήμερα κατηγορίες εις βάρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο των ερευνών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 με λιβυκά κεφάλαια, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Ο Σαρκοζί διώκεται για «παθητική δωροδοκία», «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας» και «υπεξαίρεση λιβυκών κρατικών κεφαλαίων» και έχει τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο, ανέφερε η πηγή.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος του και ισχυρίζεται ότι οι κατήγοροί του από τη Λιβύη αναζητούν εκδίκηση για την απόφασή του να αναπτύξει γαλλικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά την οποία ανατράπηκε ο Καντάφι το 2011.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δύο ημέρες ανακρίσεων.

Ο Σαρκοζί εθεάθη από φωτορεπόρτερ του Reuters την ώρα που αναχωρούσε από το σπίτι του στο Παρίσι μαζί με τον δικηγόρο του και στη συνέχεια κατά την είσοδό του στα γραφεία των αστυνομικών αρχών, που τον έθεσαν υπό κράτηση και άρχισαν χθες, Τρίτη, να τον ανακρίνουν.

Η ανάκρισή του διεκόπη γύρω στα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα σήμερα, Τετάρτη.

Πρώην αξιωματούχοι της Τρίπολης και ο Γαλλολιβανέζος μεσάζων, Ζιάντ Τακιεντίν, μίλησαν για καταβολές χρημάτων προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από τον Mediapart ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, κατηγορίες για πλαστογραφία, χρήση πλαστών και ξέπλυμα φορολογικής απάτης από οργανωμένη συμμορία έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων Κλοντ Γκεάν. Οι δικαστές θέτουν ερωτήματα για μια μεταφορά ποσού ύψους 500.000 ευρώ που έγινε προς τον Γκεάν τον Μάρτιο 2008, προερχόμενη από μια εταιρεία ενός δικηγόρου της Μαλαισίας. Υποστήριξε πως πρόκειται για το αντίτιμο από την πώληση δύο πινάκων ζωγραφικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ