ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος κοσμοναύτης επαινεί την Ελλάδα και τον… Νταλάρα από το διάστημα

Ρώσος κοσμοναύτης επαινεί την Ελλάδα και τον… Νταλάρα από το διάστημα
YouTube/Παγκόσμια προβολή του ελληνικού τουρισμού μέσα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Ο «Ήρωας της Ρωσίας» Αντόν Σκάπλεροφ, εκθειάζει τη χώρα μας και τον τουρισμό της σε μήνυμά του από το διάστημα όπου και βρίσκεται.

Ο Σκάπλεροφ είναι κοσμοναύτης της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας και διοικητής της 55ης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το μήνυμά του, αδιαμφησβήτητα, αποτελεί μεγάλη προβολή και διαφήμιση για την Ελλάδα στη Ρωσία.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κοσμοναύτη δημοσιεύθηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη του Έτους Τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας 2017-2018, η οποία σημάνθηκε με μία συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης MIT.

Κρατώντας το σήμα του ΕΟΤ που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα προσωπικών αντικειμένων του στην αποστολή, ο Σκάπλεροφ καλωσορίζει την έναρξη του Έτους Τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας και αναφέρεται στη στενή σχέση πολλών Ρώσων κοσμοναυτών με τη χώρα μας.

«Είναι αδύνατον να ξεχαστούν οι μέρες που περνάμε στην Ελλάδα».

Ο Ρώσος αναφέρθηκε επίσης στον ελληνικής καταγωγής Θεόδωρο Γιουρτσίχιν αλλά και σε μία από τις δράσεις των εκδηλώσεων για το Έτος Τουρισμού, το 1ο Φεστιβάλ Αρχαίας Κληρονομιάς της Ρωσίας που διοργανώνεται σε περιοχές της Ρωσίας.

Το μήνυμα του Αντόν Σκάπλεροφ στα ελληνικά:

«Αγαπητοί Φίλοι,

Έχω τη χαρά να σας χαιρετώ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά το Έτος Τουρισμού δύο μεγάλων, ιστορικά συνδεδεμένων χωρών της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Πολλοί Ρώσοι κοσμοναύτες συνδέθηκαν στενά με την Ελλάδα.

Ένας από τους σεβαστούς συναδέλφους μας, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, έχει ελληνικές ρίζες ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετοί κοσμοναύτες μετά τις πτήσεις κάνουν την αποκατάστασή τους σε ελληνικά θέρετρα.

Είναι αδύνατον να ξεχαστούν οι μέρες που περνάμε στην Ελλάδα.

Για αυτό πήρα μαζί μου στο Διάστημα το σηματάκι του ΕΟΤ και τα τραγούδια του "Έλληνα Ορφέα", του Γιώργου Νταλάρα.

Γνώρισα το έργο του Γ. Νταλάρα από τον καλό μου φίλο Θανάση Αυγερινό. Από τότε παίρνω πάντα μαζί μου ελληνική μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα.

Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δραστήρια τα θέρετρα στη Ν. Ρωσία όπου χωρίς δισταγμό μπορούμε να προσκαλούμε τους ξένους συναδέλφους και φίλους μας.

Χαίρομαι διπλά που αφορμή για αυτόν τον διαστημικό χαιρετισμό είναι το πρώτο στο είδος του Φεστιβάλ Αρχαίας Κληρονομιάς της Ρωσίας που διοργανώνεται στο Γκελεντζίκ, την Ανάπα, το Νοβοροσίσκ και το Ταμάν όπου στην αρχαιότητα αναπτύσσονταν αρχαιοελληνικές πόλεις.

Ζήτω η Φιλία της Ρωσίας και της Ελλάδας. Διαστημικούς χαιρετισμούς σε όλους!

Είμαι ο κοσμοναύτης της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας και διοικητής της 55ης αποστολής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, Αντόν Σκάπλεροφ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ