ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Οι εξετάσεις αίματος επιβεβαιώνουν την έκθεση στο Novichok

Υπόθεση Σκριπάλ: Οι εξετάσεις αίματος επιβεβαιώνουν την έκθεση στο Novichok
REUTERS/Peter Nicholls

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων αίματος του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, επιβεβαιώνουν ότι οι δυο τους εκτέθηκαν στον νευροτοξικό παράγοντα Novichok ή κάποια άλλη παρόμοια ουσία, ανέφερε σήμερα βρετανικό δικαστήριο στην ετυμηγορία του.

«Τα δείγματα που εξετάστηκαν βγήκαν θετικά για την παρουσία ενός νευροτοξικού παράγοντα Novichok, ή στενά συνδεδεμένου παράγοντα», ανέφερε η απόφαση.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση στην ουσία αυτή μπορεί να έχει επηρεάσει την διανοητική τους ικανότητα και δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί πότε και αν θα μπορούσαν να επανέλθουν.

Ο δικαστής Ντέιβιντ Γουίλιαμς στην απόφασή του δήλωσε ότι ένας σύμβουλος, που δεν κατονομάζεται, που χειρίζεται τη θεραπεία των Σκριπάλ, τόνισε ότι και οι δύο βρίσκονται σε βαριά καταστολή, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και δεν είναι σε θέση να πει πότε, ή σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να ανακτήσουν την πνευματική τους ικανότητα.

Και οι δύο βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και η θεραπεία τους γίνεται «στη βάση ότι θα επιθυμούσαν να παραμείνουν ζωντανοί», τόνισε ο σύμβουλος σύμφωνα με την απόφαση του Γουίλιαμς στο Δικαστήριο Προστασίας του Λονδίνου, το οποίο αποφαίνεται για την περίθαλψη ατόμων που δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν για τους εαυτούς τους.

«Οι ακριβείς μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους από την έκθεσή τους παραμένουν ασαφείς αν και οι ιατρικές εξετάσεις υποδηλώνουν ότι η διανοητική τους ικανότητα μπορεί να έχει τεθεί σε κίνδυνο σε άγνωστο και έως τώρα μη καθορισμένο βαθμό», υπογράμμισε στην απόφασή του ο Γουίλιαμς.

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε δώσει άδεια προκειμένου τα δείγματα να εξεταστούν από επιθεωρητές του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (ΟΑΧΟ), για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα του στρατιωτικού ερευνητικού εργαστηρίου Porton Down.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Την Πέμπτη, έγινε γνωστό πως ένας αστυνομικός, ο δεύτερος κατά σειρά, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης μικρής έκτασης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mail Online, μεταξύ των συμπτωμάτων που παρουσίασε ο δεύτερος αστυνομικός, είναι ερεθισμός του δέρματος.

Εξιτήριο πήρε ο αστυνομικός Νικ Μπέιλι

Ο Βρετανός αστυνομικός που μολύνθηκε επίσης από την τοξική ουσία, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διευθύντρια αυτού του ιδρύματος στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Ο Μπέιλι νοσηλευτόταν σε σοβαρή κατάσταση από τις αρχές Μαρτίου. Ήταν ένας από τους πρώτους αστυνομικούς που έσπευσαν στο εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι όπου βρέθηκαν αναίσθητοι, σε ένα παγκάκι, ο Σκριπάλ και η κόρη του.

"Ο κόσμος ρωτάει πώς αισθάνομαι. Αλλά πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω πώς αισθάνομαι αυτή τη στιγμή" ανέφερε ο ίδιος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω του τοπικού αστυνομικού τμήματος όπου υπηρετεί. "Σουρεαλιστικό, είναι η λέξη που μου έρχεται συνεχώς στον νου. Και πραγματικά ήταν εντελώς σουρεαλιστικό", πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ