ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος τα ταξίδια για τον Δαλάι Λάμα

Τέλος τα ταξίδια για τον Δαλάι Λάμα
EPA/SANJAY BAID

Ο Δαλάι Λάμα θα σταματήσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, καθώς, λόγω της ηλικίας του, νιώθει πως εξουθενώνεται πιο εύκολα.

«Η Αγιότητά του ζητείται από διάφορες χώρες αλλά ο ίδιος αποφάσισε να σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις στο εξωτερικό, λόγω της ηλικίας του» δήλωσε ο Sonam Dagpo, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του Θιβέτ.

«Είναι εξουθενωμένος μετά τα αμέτρητα μαθήματα που έχει δώσει. Οπότε, αρκετές υποχρεώσεις του δεν θα πραγματοποιηθούν».

Ο Dagpo ανέφερε πως η υγεία του 82χρονου Δαλάι Λάμα είναι εντάξει και τόνισε πως ο ηγέτης έχει πραγματοποιήσει ταξίδια μέσα στην Ινδία, όπου ζει εξόριστος.

«Συνήθως τα μαθήματά του διαρκούν μερικές ώρες, αλλά πολλά από αυτά που έχουν στόχο τη μάθηση, μπορεί να κρατήσουν και επτά ημέρες. Ταξίδια σαν αυτά λοιπόν, θα τα κάνει πλέον όλο και πιο σπάνια».

Για ολόκληρες δεκαετίες ο Δαλάι Λάμα έχει διδάξει τον Βουδισμό σε ανθρώπους όλου του κόσμου. Επιπλέον, ασκεί με τον τρόπο του πιέσεις στους πολιτικούς ηγέτες για να πιέσουν την Κίνα να χορηγήσει στο Θιβέτ μεγαλύτερη πολιτιστική αυτονομία.

Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως ο εξορισμός του ήταν κάτι επώδυνο, αλλά στην πραγματικότητα έχει και τα πλεονεκτήματά του, εφόσον τον έχει «αναγκάσει» να ταξιδεύει, να συναντά νέους ανθρώπους και να μεταδίδει τις γνώσεις του περί Βουδισμού.

Τώρα, απομένει να δούμε πώς το πιο περιορισμένο πρόγραμμά του θα επηρεάσει τη θρησκευτική και πολιτισμική του εξουσία, εάν και πάντα υπάρχει η δυνατότητα να τον επισκεφθούν οι ίδιοι οι ηγέτες, όπως είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο τέλος Μαρτίου θα έχουν περάσει 60 χρόνια από τη στιγμή που ο Δαλάι Λάμα εξορίστηκε από το Θιβέτ.

CNNi / Dalai Lama cuts foreign travel due to age, exhaustion

ΔΗΜΟΦΙΛΗ