ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αν χρειαστεί, θα δώσουμε και θα πάρουμε ζωές για τη μεγάλη Τουρκία

Ερντογάν: Αν χρειαστεί, θα δώσουμε και θα πάρουμε ζωές για τη μεγάλη Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Υπό τον πλήρη έλεγχο έχουν θέσει οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια των Σύρων ανταρτών την Αφρίν της Συρίας και με αφορμή τη νίκη αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις της χώρας του, κάνοντας λόγο για «μεγάλη και ισχυρή Τουρκία» που «για να οικοδομήσουμε, αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές ή θα πάρουμε ζωές».

Μιλώντας στη Σαμψούντα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Τη μεγάλη Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα ξεχάσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην καρδιά μας τα τεχνητά σύνορα που χάραξαν. Μετά την Αφρίν ξεκινά η ανάσταση», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν και τόνισε:

Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο. Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αισθήματα του λαού. Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε.

Το σχετικό βίντεο από την ομιλία του Ερντογάν:

Σημειώνεται πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι μαχητές εισέβαλαν στην Αφρίν την περασμένη Κυριακή, μετά από οκτώ εβδομάδες μαχών, για να εκδιώξουν τους Κούρδους των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική" από την Άγκυρα.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε το Σάββατο στο πρακτορείο Reuters ότι και οι τελευταίες κοινότητες τέθηκαν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε οι ντόπιοι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», σημείωσε η ίδια πηγή.

2018 03 24T190208Z 604109315 RC1D11188460 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS TURKEY AFRIN

REUTERS/Khalil Ashawi

Στην πόλη Αφρίν, πολλοί κάτοικοι περίμεναν στην ουρά για να πάρουν το συσσίτιο που μοίραζε η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους με θωρακισμένα οχήματα.

2018 03 24T185528Z 866967936 RC1B6933DB00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS TURKEY AFRIN

REUTERS/Khalil Ashawi

«Προσπαθούμε να επαναφέρουμε τη ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς της» το συντομότερο δυνατόν. «Οι κινητές κουζίνες μας είναι εδώ και οι ομάδες μας πήγαν στα χωριά», είπε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τουρκία, Κερέμ Κινίκ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ