ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη επιχείρησης στο Ιράκ - Η Βαγδάτη το διαψεύδει

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη επιχείρησης στο Ιράκ - Η Βαγδάτη το διαψεύδει
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχουν ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σιντζάρ του Ιράκ, κάτι το οποίο ωστόσο η Βαγδάτη διαψεύδει.

«Είπαμε ότι θα πάμε στο Σιντζάρ. Τώρα ξεκίνησαν εκεί οι επιχειρήσεις. Η μάχη είναι εσωτερική και εξωτερική» δήλωσε ο Τούρκος σε μια ομιλία του στην Τραπεζούντα, όπως μετέδωσε το Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον επόμενο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία

Λίγο αργότερα, με ανακοίωσή της η Ενιαία Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ διέψευσε ότι έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις. «Η διοίκηση των επιχειρήσεων επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Νινευή, το Σιντζάρ και τις μεθοριακές περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσουν στρατεύματα από τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές».

Πηγές από το Σιντζάρ είπαν επίσης ότι δεν παρατηρήθηκε ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή σήμερα, Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το PKK δημιουργεί μια νέα βάση στο Σιντζάρ και ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα επιτεθούν εναντίον του εάν χρειαστεί.

Πηγές από το βόρειο Ιράκ ωστόσο είπαν την Παρασκευή ότι το PKK θα αποσυρθεί από το Σιντζάρ όπου εδραιώθηκε το 2014, αφού πήγε για να βοηθήσει τη μειονότητα των Γιαζίντι που δέχονταν επίθεση από τους τζιχαντιστές του ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ