ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Κουρτς – Τσελίκ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

«Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Κουρτς – Τσελίκ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
EPA/OLIVIER HOSLET

Λίγες ώρες πριν την «αυλαία» της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, οι τόνοι ανέβηκαν, μετά τις δηλώσεις του αυστριακού Καγκελάριου περί «διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως «οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε πρέπει να διακοπούν», κάνοντας αναφορά στη «συστηματική και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών» και υπενθυμίζοντας πως «πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ενώ άλλοι 50.000 άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται».

Η δύσκολη εξίσωση της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα και οι σχέσεις ανάγκης

Άμεση και οργισμένη ήταν η απάντηση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χαρακτήρισε, μέσω Twitter, τον αυστριακό καγκελάριο «άνθρωπο που δεν έχει κάτι αξιόλογο να πει», διερωτώμενος για τα κίνητρά του και τονίζοντας πως οι αξιώσεις του δεν πρέπει να εκλαμβάνονται σοβαρά.

Ο Tούρκος υπουργός κατηγόρησε τον Σεμπάστιαν Κουρτς για «προώθηση ατζέντας που υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» και σημείωσε πως η Άγκυρα συνεχίζει το έργο της, ερήμην του Κουρτς, εστιάζοντας σε θετική ατζέντα στις επαφές με την ΕΕ.

Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει κι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας πριν αναχωρήσει για τη Βουλγαρία «η Τουρκία θα ζητήσει από την ΕΕ να άρει όλα τα εμπόδια για την ένταξή της και παραμένει προσηλωμένη στην ενταξιακή διαδικασία».

Η ένταση άρχισε να κλιμακώνεται την περασμένη εβδομάδα όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, έπειτα από αλλεπάλληλα επεισόδια.

Η Τουρκία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ κι εξέφρασε παράλληλα την οργή της για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις όσον αφορά την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε εναντίον της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού στην περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Πάντως, κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει συμφέρον να εκτροχιάσει τον διάλογο. Για την Τουρκία, η ΕΕ παραμένει πολύτιμος εμπορικός εταίρος. Για τις Βρυξέλλες, η Άγκυρα συνεχίζει να είναι στρατηγικό μέλος του ΝΑΤΟ στο νότιο σύνορο της Ευρώπης και χώρα - «κυματοθραύστης» στις προσφυγικές ροές από Μέση Ανατολή και Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ