ΚΟΣΜΟΣ

Τα κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα

Τα κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης είναι τα κύρια θέματα που η ΕΕ φέρνει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σημερινή Σύνοδο της Βάρνας.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εκπροσωπώντας τη βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ υποδέχθηκε στο πρώην παλάτι Ευξεινόγκραντ της Βάρνας, την ηγεσία της ΕΕ, δηλαδή τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού πρακτορείου, οι Τουσκ και Γιούνκερ θα θέσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Προηγήθηκε συνάντηση σε διμερές επίπεδο του Μπόικο Μπορίσοφ με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αυτή την ώρα είναι εξέλιξη το δείπνο εργασίας των «τεσσάρων» ηγετών όπου θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των σημερινών και μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Η Σύνοδος της Βάρνας πραγματοποιείται μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο. Οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και μεταξύ άλλων να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο που ενημέρωσε συμπατριώτες του δημοσιογράφους χθες βράδυ στη Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητήσει από τη δική του πλευρά, την γρηγορότερη εκταμίευση του δεύτερου πακέτου των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που δίνει η ΕΕ. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επιδιώξει να αποσπάσει παραχωρήσεις για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την έγκριση της δεύτερης δόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ για τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η 'Αγκυρα θα εξακολουθήσει να αποτρέπει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ έχει συναφθεί και δεσμεύθηκε πλήρως ως το τέλος του 2017.

Όσον αφορά στην κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η ευρωπαϊκή ηγεσία αναμένεται να πει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την εγχώρια πολιτική κατάσταση και θέματα ασφάλειας στην Τουρκία, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα έχει επίσης εξέχουσα θέση στις συνομιλίες της Βάρνας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επιμείνουν για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Οι διαφορές απόψεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι πολλές. Θα είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση όπου δεν θα κρύψουμε τις διαφορές μας, αλλά όπου θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας», είχε δηλώσειο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση στη Βάρνα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαρτίου.

Μετά το δείπνο εργασίας των «τεσσάρων» θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ