ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα: Δείτε live τις δηλώσεις

Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα: Δείτε live τις δηλώσεις
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η κοινή συνέντευξη Τύπου των Μπόικο Μπορίσοφ, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να τηρεί το μέγιστο βαθμό δημοκρατίας», είπε και συνέχισε: «κατανοούμε ότι έχει την ανάγκη να υπερασπίζεται το εσωτερικό της ωστόσο κάποια απ' τα μέσα που χρησιμοποιεί υπονομεύουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο αλλά ταυτόχρονα διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας για τις τρέχουσες ενέργειες στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την κράτηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

«Αν και η σχέση μας περνάει από δύσκολους καιρούς, σε τομείς που όντως συνεργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε καλά», τόνισε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι κρατάμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Ο πρόδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ακόμα ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, σημείωσε όμως, ότι εκφράσαμε «ανησυχίες για τη δραστηριότητα στη Συρία και ειδικότερα την κατάσταση στην Αφρίν».

Όπως είπε, η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν "μεγάλο λάθος" να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

Τόνισε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να "επανεξετάσει" το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών.

Δήλωσε ακόμα ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι "απαραίτητο" για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ