ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: ΗΠΑ και Βρετανία κρύβονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ

Ρωσία: ΗΠΑ και Βρετανία κρύβονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ
REUTERS/Gleb Garanich

Ισχυρές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος. Αυτά δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετά την ανακοίνωση περίπου 20 δυτικών χωρών για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τα εδάφη τους, σε αντίποινα για τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.

«Σε αυτό το σημείο, έπειτα από τη δημοσίευση όλων αυτών των στοιχείων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ισχυρές δυνάμεις στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται πίσω από την πρόκληση σε βρετανικό έδαφος», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα στην εκπομπή '60 Minutes', του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya.

Μπαράζ απελάσεων

Η αρχή, έγινε με τον Αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανακοίνωσε το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

Η Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει 13 Ρώσους διπλωμάτες «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Βρετανούς εταίρους και τους συμμάχους μας και σε συντονισμό με τις χώρες της ΕΕ», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει τέσσερις διπλωμάτες που έχουν ταυτοποιηθεί ως πράκτορες ή πρόκειται για άτομα που χρησιμοποιούσαν το διπλωματικό καθεστώς τους προκειμένου να υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας ή να παρεμβαίνουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Πρόσθεσε όμως ότι η Οτάβα "παραμείνει δεσμευμένη στον διάλογο και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα στα οποία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου βρίσκεται, επιβεβαίωσε ότι 14 χώρες-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να ανακοινώσει τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν αρχικά να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες από τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμως όμως οι διπλωμάτες αυτοί είναι διαπιστευμένοι στο Βασίλειο του Βελγίου, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φιλοξενούνται σε βελγικό έδαφος.

Την απόφαση για την απέλασή τους θα έπρεπε να την λάβει η βελγική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με μια πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τότε να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, αφήνοντας για σήμερα την ανακοίνωση των μέτρων από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Οι χώρες που ανακοίνωσαν τις απελάσεις

Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία.

Γαλλία ανακοίνωσε επίσης την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωμάτων. Οι διπλωμάτες έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το να επιδεικνύει η Βαρσοβία αλληλεγγύη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες "είναι το σημαντικότερο πράγμα". Παραδέχτηκε ότι "υπάρχει διπλωματικό κόστος" σε αυτήν την ενέργεια αλλά οι σύμμαχοι της Πολωνίας "το αξίζουν".

Ιταλία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση αυτή ελήφθη "σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία και σε συντονισμό με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας"

Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι.

-Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία". Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω του Twitter τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.

Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

-Άλλοι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Λιθουανία. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.

Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει "πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών", από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

-Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.

Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ. «Σήμερα το απόγευμα καλέσαμε τον Ρώσο πρεσβευτή στον οποίο επισημάναμε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος πρέπει να φύγει από τη χώρα», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές του δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης».

-Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από τη Φινλανδία.

-Η Κροατία χαρακτήρισε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" έναν Ρώσο διπλωμάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην πόλη Σάλσμπερι, στις 4 Μαρτίου.

Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη.

Σλοβακία, ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι "εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν" καθώς "υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην περίπτωση αυτή.

-Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ ανακοίνωσε επίσης με τη σειρά του ότι προχωρά στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία και στη Βόρεια Ιρλανδία. «Η χρήση στρατιωτικών χημικών όπλων αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και αυτό επηρεάζει την ασφάλεια όλων των χωρών» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας.

-Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς. Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται λόγος για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

- Η Ουγγαρία απελαύνει επίσης έναν Ρώσο διπλωμάτη. «Με βάση όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ουγγαρία απευλάνει έναν Ρώσο διπλωμάτη που εκτελούσε δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών», ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ρωσίας

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Ρώσο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίο είπε πως η απόφαση των ΗΠΑ είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Η απόφαση αυτή δεν θα περάσει απαρατήρητη και η Μόσχα θα απαντήσει στις μη φιλικές αυτές ενέργειες, ανέφερε με τη σειρά του το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς θα απαντήσει η Ρωσία στις απελάσεις, οι οποίες διατάχθηκαν έπειτα από την μυστηριώδη επίθεση κατά του Σεργκέι Σπρίπαλ και της κόρης του, στην Βρετανία.

Μέι: Είναι η μαζικότερη συλλογική απέλαση Ρώσων διπλωματών

Η βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης τη διπλωματική απάντηση στη δηλητηρίαση Σκριπάλ τη μαζικότερη συλλογική απέλαση Ρώσων διπλωματών στην ιστορία, εκφράζοντας την ευχαρίστησή της για τις εξελίξεις.

Στο σύνολο, τουλάχιστον 100 Ρώσοι έχουν απελαθεί από 18 χώρες, υπογράμμισε. Η ίδια η Βρετανία έχει απελάσει 23 διπλωμάτες.

«Ως μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αν η Ρωσία στόχευε να διαιρέσει τις χώρες της Δύσης, απέτυχε παταγωδώς.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν έως τον Ιούνιο τη λήψη ενδεχόμενων περαιτέρω μέτρων εις βάρος της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ